Gå till innehållet
Laddar…

Konflikten i Nigeria har tvingat 800 000 barn på flykt

Ett år har gått sedan 200 skolflickor kidnappades i norra Nigeria. Nya uppgifter från UNICEF visar att konflikten mellan Boko Haram, militära styrkor och civila försvarsgrupper har tvingat 800 000 barn att lämna sina hem.

Aisha, 13, ritar på en väggmålning i flyktinlägret i Yola där hon bor. När Boko Haram attackerade hennes stad Gwozo dödades hennes pappa och hennes mamma kidnappades. Aisha flydde tillsammans med sin äldre syster till lägret där de nu bor. Hon går idag i UNICEF-stödd skola, men längtar hem till sin by. Foto: © UNICEF/Esiebo

Aisha, 13, ritar på en väggmålning i flyktinglägret i Yola där hon bor. När Boko Haram attackerade staden Gwozo dödades hennes pappa och hennes mamma kidnappades. Aisha flydde tillsammans med sin äldre syster till lägret där de nu bor. Hon går idag i UNICEF-stödd skola, men längtar hem till sin by. Foto: © UNICEF/Esiebo

Antalet barn som flyr för sina liv i norra Nigeria – eller över gränserna mot Tchad, Niger och Kamerun – har mer än fördubblats på bara ett år.

– Kidnappningen av mer än 200 skolflickor i Chibok är bara en av alla tragedier som just nu äger rum i Nigeria och regionen, säger Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef i Väst- och Centralafrika. Mängder av flickor och pojkar har försvunnit i Nigeria – de har kidnappats, rekryterats till väpnade styrkor, attackerats, använts som vapen eller tvingats fly från våldet. De har rätten att få tillbaka sin barndom.

Krisen i Nigeria och regionen drabbar barn mycket hårt:

  • Barn används inom Boko Haram som soldater och kockar, samt tvingas hålla vakt och utkik.
  • Unga kvinnor och flickor utsätts för tvångsäktenskap, tvångsarbete och våldtäkter.
  • Studenter och lärare har utsetts till måltavlor. Mer än 300 skolor har skadats eller förstörts och minst 196 lärare och 314 skolbarn hade dödats vid slutet av 2014.

Vad gör UNICEF?

UNICEF har trappat upp insatserna för att bemöta krisen. Under de senaste sex månaderna har vi sett till att 60 000 barn har fått psykosocialt stöd i Nigeria, Niger, Kamerun och Tchad, för att hjälpa dem hantera sina traumatiska upplevelser.

UNICEF samarbetar också med partners för att se till att barn får rent vatten och livräddande vård, en chans till utbildning genom tillfälliga utbildningsplatser och att undernärda barn får behandling.

Behovet av pengar är mycket stort. UNICEF uppmanar nu det internationella samfundet att bidra till insatserna i Nigeria och regionen.

Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag.