Gå till innehållet
Laddar…

En miljon barn i akut behov av hjälp i Nepal

Nära en miljon barn är drabbade efter jordbävningen i Nepal och är nu i akut behov av humanitär hjälp. UNICEF finns på plats och räddar barns liv. Vi levererar livräddande förnödenheter som rent vatten och näring.

En mamma ser till sin dotter som skadades i jordbävningen. De befinner sig vid universitetssjukhuset Tribhuvan i Kathmandu, där de flesta patienter flyttats utomhus då efterskalv fortfarnade hotar att rasera byggnader. Foto: © UNICEF/Nybo

En mamma ser till sin dotter som skadades i jordbävningen. De befinner sig vid universitetssjukhuset Tribhuvan i Kathmandu, där de flesta patienter flyttats utomhus då efterskalv hotar att rasera fler byggnader. Foto: © UNICEF/Nybo

Jordbävningen, och nära 60 efterskalv, har orsakat stor förödelse i landet. Mer än 5 000 människor tros ha dött. Antalet förväntas stiga ytterligare. Nära en miljon barn, 940 000, beräknas vara i akut behov av hjälp.

Hundratusentals människor tillbringade natten utomhus på grund av rädsla för fler skalv. Det har nu även börjat regna vilket riskerar att förvärra situationen ytterligare. Det har rapporterats om brist på vatten och mat, strömavbrott och utslagna kommunikationer.

Som alltid i katastrofer drabbas barnen hårdast. Begränsad tillgång till rent vatten och sanitet gör barn extra utsatta för farliga sjukdomar och dessutom riskerar de att komma bort från sina familjer.

Personal från UNICEF är på plats och hjälper och stöttar barnen och deras familjer. Foto: © UNICEF/Nybo

Barn och vuxna söker skydd på öppna platser i Kathmandu efter jordbävningen. Personal från UNICEF är på plats för att se till att barnen får allt de behöver. Foto: © UNICEF/Nybo

Vad gör UNICEF?

UNICEF har arbetat i Nepal sedan 60-talet och när jordbävningen inträffade kunde vi omedelbart ställa om vårt långsiktiga utvecklingsarbete till akuta hjälpinsatser.

Vi har tömt våra lokala lager och skickar nu mer personal och livräddande förnödenheter för att hjälpa barnen. Under de första dygnen är det kritiskt att barnen skyddas, får rent vatten, sanitet och näring. I de 35 drabbade distrikten räknar vi med att kunna nå 2,8 miljoner barn.

  • Vi har tömt de lokala lagren på förnödenheter som vi redan före katastrofen hade på plats, så som vattenreningstabletter, hygienpaket, presenningar och näringstillskott. Två flygplan är på väg till Kathmandu lastade med ytterligare 120 ton mediciner, vårdutrustning, tält och filtar med mera.
  • Vi levererar vatten med lastbilar till 16 flyktingläger som bildats i Kathmandu-dalen. Vi levererar vätskeersättning och zinktabletter för att förebygga utbrott av diarrésjukdomar.
  • Vi samarbetar med WFP för att se till att barn under fem år får den näring de behöver och att undernärda barn får näringsbehandling.
  • Vi ser till att vaccin finns på plats, särskilt mot mässling, för att undvika sjukdomsutbrott, något som är vanligt när människor bor tätt tillsammans i läger.
  • Tillsammans med partners sätter vi upp tillfälliga utbildningsplatser och barnvänliga trygga platser, där barn kommer att kunna få psykosocialt stöd.

Eftersom UNICEF arbetar i nästan alla länder i världen är vi oftast redan på plats när en katastrof inträffar och kan börja hjälpa barnen direkt. Var med och kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen. Ge en gåva nu.