VF-2015-575x383.jpg

Lena Nelson är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2015 reste hon och dottern Malin till Kirgizistan och mötte barn som lever med funktionsnedsättningar. Många av barnen lämnas bort och bor på barnhem.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 29

Uppdaterad |

2015 04 29

Världsföräldern Lena och dottern Malin reser till Kirgizistan

https://www.youtube.com/embed/tqgec_Dvbj8

Många lämnar bort barn med funktionsnedsättningar

I Kirgizistan lever barn med funktionsnedsättningar mycket utsatt. Många familjer tycker att det är skamligt att få ett barn med funktionsnedsättning och att placera barn på barnhem har sedan länge varit ett vanligt sätt att gömma undan dem. Omkring 11 000 barn bor på barnhem i landet.

Lena och Malin besökte ett traditionellt barnhem utanför huvudstaden Bisjkek där det bor hundratals barn med olika former av funktionsnedsättninga. Barnen tillbringar sin tid i små eller stora sovsalar, i långa korridorer bakom murar och gallerförsedda fönster. En del av barnen är föräldralösa eller har övergivits av sina föräldrar redan på BB. Andra har lämnats på barnhemmet av föräldrarna som inte ser någon möjlighet att kombinera omvårdnad av ett funktionsnedsatt barn med arbete.

På barnhemmet träffade de Adina, som är 12 år och har lämnats på hemmet av sin mamma. Adinas ben är obrukbara och utan rullstol måste hon hasa sig fram på golvet i barnhemmets korridorer. Adinas skolgång var tidigare mycket bristfällig, men när hon fick ta del av undervisning på barnhemmet visade det sig att hon snabbt lärde sig läsa, skriva och räkna. Adina visar bilder på sin mamma och systrar för Malin och Lena. Vemodet i blicken avslöjar den längtan hon känner efter mamman som besöker henne någon gång om året på barnhemmet.

Malin, som är 19 år, går på Häggviks särgymnasium i Sollentuna och blev både arg och ledsen över att föräldrarna tvingats lämna bort sina barn.

- Alla barn har sina rättigheter, konstaterade hon med eftertryck.

Med stöd finns andra möjligheter

Lena och Malin besökte också ett UNICEF-stött dagcenter i staden Jalal-Abad i västra Kirgizistan. På centret får barn med funktionsnedsättningar och deras familjer stöd av utbildad personal och barnen får en möjlighet att utvecklas både intellektuellt och fysiskt. Tanken är att familjerna ska få ett så bra stöd att barnen kan bo hemma med familjen.

Här mötte Lena och Malin Kasiet Omaralieva som är mamma till två tvillingpojkar på 4,5 år. När sonen Baiysh föddes med en CP-skada rådde många i Kaisets omgivningen henne att lämna bort honom. Och hon var nära att lyssna på dem, men tack vare stödet från personalen på dagcentret lever familjen tillsammans.

- Centret har inte bara bidragit till att barn kan bo kvar hemma med sina föräldrar. Det har också inneburit att barnen med funktionsnedsättning har kommit ur sin isolering och möts av större acceptans från människor i sin omgivning, säger Bermet Moltaeva som arbetar för UNICEF i Kirgizistan.

VF-2015-575x383.jpg
Malin och Lena träffar Adina, 12 år, som bor på barnhem.Foto: UNICEF

Malin och Lena träffar Adina, 12 år, som bor på barnhem. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF i Kirgizistan arbetar på många olika sätt med att nå de mest utsatta barnen i landet. Hälsofrågor, utbildning och vatten/sanitet ingår i uppdraget. UNICEF vill på alla sätt förhindra att barn skiljs från sina föräldrar och menar att barnhem är en sista utväg när det inte finns några föräldrar och när barnet varken kan adopteras bort eller komma till ett bra fosterhem.

Politiska förändringar är en viktig förutsättning för att göra framsteg och något som UNICEF arbetar för. Ett resultat av UNICEFs ansträngningar är att det nu krävs ett domstolsbeslut för att permanent placera ett barn på institution och att det bara sker om det inte finns några andra alternativ.

UNICEF stöder också bland annat center för barn som lever med funktionsnedsättning och ser till att barn kan komma till fosterhem.

Var med och kämpa för utsatta barn varje dag, året runt. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef Logo Swedish
Afrika

På mitt första riktiga jobb lärde jag mig mycket av min kollega Mikael. Han tog sig fram på arbetsplatsen helt utan hjälpmedel, trots att han är blind sen födseln. Han kunde helt enkelt höra var väggar och möbler befann sig av ljudet när han gick.

Trung-och-Nhi-575x382.jpg
Vietnam

Igår släpptes UNICEFs årliga rapport The State of the World’s Children som i år fokuserar på barn med funktionsnedsättning. Rapporten visar bland annat att de löper högre risk än andra barn att gå miste om skolgång, omsorg, sjukvård och näring. Alldeles för många barn med funktionsnedsättning diskrimineras och görs osynliga i samhället, trots att de har samma rättigheter som alla andra barn.

UNICEF_Melker-Dahlstrand-575x383.jpg

Da Nang är ett av de områden i Vietnam där barn fortfarande föds med allvarliga funktionsnedsättningar på grund av de kemiska stridsmedel som användes och förvarades här under Vietnamkriget. Inför Humorgalan 2013 reste musikproducenten Anders Bagge till Da Nang där han träffade några av de barn som drabbats hårdast.