Gå till innehållet
Laddar…

Ny jordbävning i Nepal

En ny jordbävning som uppmätts till 7,3 på Richterskalan har i dag drabbat Nepal. UNICEF finns på plats och fortsätter arbetet för barnen.

 

On 5 May 2015, Samikshya Chalise, 12, Sanjog Chalise, 8, and Shanti Pyakurel, 13, play inside a destroyed classroom in Shree Kalika Secondary School in Gerkhutar Village Development Committee in Nuwakot, one of the 12 districts in Nepal highly affected by the 25 April earthquake. The students live nearby and said that they come there all the time because they miss going to the school. “We have lost both our home and school,” said Sanjog.

Samikshya Chalise, 12, Sanjog Chalise, 8, och Shanti Pyakurel, 13, leker i ruinerna av det klassrum som förstördes i jordbävningen som skedde 25 april. Foto: UNICEF

Jordbävningens epicentrum är 74 kilometer nordöst om huvudstaden Katmandu, nära den kinesiska gränsen. Det rapporteras om olycksoffer i Sindupalchow-distriktet. Skalvet kändes av i Katmandu och även så långt bort som i New Dehli.

UNICEFs personal på plats berättade om skräckslagna människor som, med det tidigare skalvet i färskt minne, sökte sig till öppna platser för att undvika att skadas om byggnader skulle falla.

UNICEF har alltsedan det första jordskalvet jobbat dygnet runt för att ge barnen och deras familjer stöd och hjälp. Hittills har närmare 225 000 människor nåtts med rent vatten och närmare 25 000 människor med toaletter och hygienutrustning.

45 barnvänliga platser har etablerats i de värst drabbade regionerna och når just nu 4500 barn.

Hittills har UNICEF fokuserat sina insatser på de 12 mest drabbade distrikten där 1,1 miljoner barn är i omedelbart behov av livräddande insatser.

Det är ännu för tidigt att förutse de nya hjälpbehoven efter dagens skalv, men UNICEF finns på plats och fortsätter arbetet för de barn och deras familjer som drabbats. UNICEF arbetar med hälsa, näring, skydd av barn, vatten, sanitet och utbildning. Men de psykosociala skadorna oroar också.

– En jordbävning är en skräckupplevelse för alla och särskilt för barnen, säger Kent Page från UNICEF som fanns på plats i dag i Katmandu när den nya jordbävningen slog till.

 

Kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen i Nepal. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!