vila-three-months-later-7-575x384.jpg

Rachel ler igen

efter cyklonen

Rachel, tre år, är ett av de 82 000 barn som drabbades mycket hårt när cyklonen Pam drog in över ögruppen Vanuatu i mars i år. Hon såg sitt hem spolas bort och blev chockad och tillbakadragen. Men nu ler Rachel igen, ett av flera goda tecken på att Vanuatu återhämtar sig.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 10

Uppdaterad |

2015 07 10

Rachel ler igen efter cyklonen

Treåriga Rachel ler igen. Foto: © UNICEF/McGarry

När UNICEFs personal träffade Rachel och hennes familj första dagen efter katastrofen var hon mycket rädd och kunde inte prata. Hon bara sopade den tomma betongplattan där hennes hus hade stått. När hon inte kunde se sin pappa, även om det bara var för några sekunder, blev hon genast mycket orolig. Hennes stress var en reaktion på det fruktansvärda hon upplevt.

När personal från UNICEF nu träffade Rachel igen några månader senare, så var leendet tillbaka. Full av energi lekte hon och skrattade. Ett av många goda tecken på att Vanuatu håller på att återhämta sig efter cyklonen. Rachels by i utkanten av Port Vila arbetar hårt för att bygga upp samhället igen. Familjen har tak över huvudet igen, och en beslutsamhet att återhämta sig tillsammans.

UNICEF samarbetar med landets regering och hjälper barn, familjer och samhällen att åter komma på fötter. Vi arbetar också för att de ska vara förberedda om en ny cyklon inträffar, något som inte är osannolikt för landet.

Sedan cyklonen inträffade har UNICEF till exempel: Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barn världen över? Bli Världsförälder!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.