Gå till innehållet
Laddar…

Rachel ler igen efter cyklonen

Rachel, tre år, är ett av de 82 000 barn som drabbades mycket hårt när cyklonen Pam drog in över ögruppen Vanuatu i mars i år. Hon såg sitt hem spolas bort och blev chockad och tillbakadragen. Men nu ler Rachel igen, ett av flera goda tecken på att Vanuatu återhämtar sig.

Treåriga Rachel ler igen. Foto: © UNICEF/McGarry

Treåriga Rachel ler igen. Foto: © UNICEF/McGarry

När UNICEFs personal träffade Rachel och hennes familj första dagen efter katastrofen var hon mycket rädd och kunde inte prata. Hon bara sopade den tomma betongplattan där hennes hus hade stått. När hon inte kunde se sin pappa, även om det bara var för några sekunder, blev hon genast mycket orolig. Hennes stress var en reaktion på det fruktansvärda hon upplevt.

När personal från UNICEF nu träffade Rachel igen några månader senare, så var leendet tillbaka. Full av energi lekte hon och skrattade. Ett av många goda tecken på att Vanuatu håller på att återhämta sig efter cyklonen. Rachels by i utkanten av Port Vila arbetar hårt för att bygga upp samhället igen. Familjen har tak över huvudet igen, och en beslutsamhet att återhämta sig tillsammans.

UNICEF samarbetar med landets regering och hjälper barn, familjer och samhällen att åter komma på fötter. Vi arbetar också för att de ska vara förberedda om en ny cyklon inträffar, något som inte är osannolikt för landet.

Sedan cyklonen inträffade har UNICEF till exempel:

  • Sett till att mer än 46 000 människor fått rent dricksvatten och att 70 000 har fått sanitets- och hygienprodukter.
  • Levererat utbildningsmaterial till 17 700 barn i skola och förskola.
  • Stöttat mer än 4 300 mammor för att de ska kunna ge sina barn så näringsrik mat som möjligt.
  • Sett till att 4 100 barn som förlorat sina födelsebevis har fått nya, eller att deras födsel registrerats för första gången.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa för fler framsteg för barn världen över? Bli Världsförälder!