Gå till innehållet
Laddar…

Vattenbrist i Syrien – miljoner barns liv i fara

De heta sommarmånaderna i Syrien leder till brist på rent dricksvatten. Risken ökar att barn drabbas av vattenburna sjukdomar, varnar UNICEF idag.

Foto: © UNICEF/Rashidi

Foto: © UNICEF/Rashidi

Sedan årets början har 105 886 fall av akut diarré rapporterats i landet. Det har också skett en kraftig ökning av hepatit A, under en vecka i februari rapporterades hela 1 700 fall. Den upptrappade konflikten har också lett till nya flyktingströmmar vilket ytterligare drabbar det sköra vatten- och sanitetssystemet.

– Läget är akut, säger Hanaa Singer, chef för UNICEF i Syrien. Krisen är nu inne på sitt femte år och tillgången på rent vatten har blivit allt mer osäker. I kombination med dåliga sanitära förhållanden, särskilt bland familjer på flykt, ökar riskerna för allt fler barn att drabbas av vattenburna sjukdomar.

Risken för sjukdomsutbrott är särskilt hög i till exemepel Deir-Ez-Zour i östra Syrien. Avloppsvatten förorenar floden Eufrat, den lokala befolkningens främsta vattenkälla. 1 144 fall av tyfus har rapporterats i området.

Höga priser på bränsle är också en orsak till brist på vatten. I Idleb i västra Syrien har bränslepriserna tredubblats. Dessutom har vattenstationerna bara öppet två timmar om dagen. Det är också oroande att gränsövergången mot Jordanien har stängts, något som hindrar leveranser av vatten till Syrien. Innan gränsen stängdes i april levererade UNICEF cirka en halv miljon liter vattenreningsprodukter via gränsövergången varje månad. Nu minskar förråden stadigt.

– Sedan krisen började har vi samarbetat med olika partners för att stötta den livsviktiga infrastrukturen för vatten i Syrien, något som 15 miljoner människor är beroende av, säger Hanaa Singer. Bland annat borrar vi brunnar och stöttar den lokala produktionen av vattenreningsprodukter.

UNICEF kämpar för att se till att barnen får rent vatten och kan hålla sig friska från sjukdomar. De syriska barnen betalar ett högt pris för världens oförmåga att stoppa konflikten. Var med och kämpa för barnen. Ge en gåva idag. Tack.