Gå till innehållet
Laddar…

Lamar, 4, drömmer om ett liv i fred

30 miljoner barn är just nu på flykt runt om i världen. En enorm siffra som kan vara svår att ta till sig och förstå. Antalet barn som söker en fristad i Europa ökar allt mer. Här möter du några av dem. Helt vanliga barn som ofrivilligt hamnat i en svår situation.

Lamar, 4 år, drömmer om ett liv i fred. Foto: © UNICEF/Georgiev

Lamar, fyra år, drömmer om ett liv i fred. Foto: © UNICEF/Georgiev

Lamar är fyra år och har levt hela sitt liv under konflikten i Syrien. Hon förlorade allt när familjens hem brändes ned till grunden. Nu är hon på flykt med sin mamma – på en två månader lång resa för att återförenas med sin pappa i Tyskland. Lamar och hennes mamma stannade vid vår barnvänliga trygga plats i före detta jugoslaviska republiken Makedonien för att vila och få stöd under en särskilt varm dag. De berättade att hoppet är det enda som driver dem vidare. En dag ska familjen vara tillsammans igen och börja ett nytt liv i fred.

Jehad, 15 år, från Syrien. Han drömmer om att bli arkitekt. Foto: © UNICEF/Klincarov

Jehad, 15 år, från Syrien, drömmer om att bli arkitekt. Foto: © UNICEF/Klincarov

Jehad, 15, är också på flykt från våldet i Syrien. Tillsammans med 60 andra korsade han det stormiga havet mellan Turkiet och Grekland i en bräcklig gummibåt. Livsfarliga resor över havet är ännu ett trauma för de barn och vuxna som redan genomlidit våldsamma konflikter i Syrien, Irak och Afghanistan.

– Det var så otäckt. Vi var ute under sju timmar. Båten höll på att sjunka i vattnet. Alla tonåringar fick hoppa i och simma. Vi lät kvinnorna och barnen vara kvar i båten och försökte hjälpa till att putta dem mot stranden, berättar Jehad.

Han hoppas kunna ta sig vidare till Tyskland och säger att det kommer bara ta ett år för honom att lära sig språket. Sedan ska han studera för att bli arkitekt.

Mascut, 3, leker vid UNICEFs barnvänliga plats. En välkommen paus under flykten från Syrien. Foto: © UNICEF/Georgiev

Mascut, tre år, leker vid UNICEFs barnvänliga plats. En välkommen paus under flykten från Syrien. Foto: © UNICEF/Georgiev

Mascut är tre år och kommer även han från Syrien. Han leker med en av UNICEFs volontärer vid mottagningscentret nära staden Gevgelija i Makedonien. Mascut kom hit efter att ha väntat i sex timmar i solen tillsammans med sin mamma och syster, innan de fick korsa gränsen från Grekland. Volontärerna på plats hjälper till att återförena barn med sina familjer, leker med dem och delar ut mat och flaskvatten.

30 miljoner barn befinner sig nu just nu på flykt i Europa och övriga världen. UNICEF kommer att kämpa för barnen så länge som de behöver oss. Men behoven är enorma. Du kan hjälpa till, ge en gåva till barn på flykt.