©-UNICEFUN03023Gilbertson-VII-Photo-575x383.jpg

Var tredje på flykt i

Europa är ett barn

Den hårda vintern gör livet för barn på flykt i Europa ännu svårare, varnar UNICEF. Ofta saknar barnen tillräckligt med mat och kläder. Vi finns på plats och levererar vinterkläder och filtar med mera, men läget är akut. Andelen barn bland flyktingarna ökar allt mer.

Skribent |

Publicerad |

2016 01 19

Uppdaterad |

2016 01 19

Var tredje på flykt i Europa är ett barn

En flicka på flykt står inlindad i en tjock filt utanför ett tält vid mottagningscentret för flyktingar i Gevgelija, Makedonien. Foto: © UNICEF/Gilbertson

Barn på flykt som kommer till sydöstra Europa är svårt utmattade, rädda och ofta i behov av vård. Bland de människor som befinner sig på flykt i Europa ökar andelen barn allt mer - nu är mer än var tredje ett barn.

Under 2015 korsade mer än en miljon flyktingar och migranter Medelhavet. Ungefär var fjärde, 253 700, var barn. Barn på flykt är särskilt utsatta för risker och sjukdomar som luftvägsinfektioner och diarré. Fortfarande saknas tillräcklig uppföljning och information kring de utsatta barn som korsar Europas gränser – framförallt på grund av att förflyttningarna går så fort.

Vad gör UNICEF?

  • Under de senaste tre månaderna har UNICEF och partners sett till att 81 000 barn har fått stöd vid barnvänliga trygga platser i Makedonien, Serbien och Kroatien.

  • 18 000 bebisar och nyfödda har fått särskilt stöd vid UNICEFs trygga platser för mammor och småbarn.

  • Under den senaste månaden har UNICEF levererat 13 500 vinterklädesplagg, filtar och bärselar med mera.

  • Vinterutrustning som kläder med mera har delats ut till omkring 8 000 barn i Serbien, 6 000 barn i Kroatien och omkring 6 000 barn i Makedonien.

©-UNICEFUN07722Kljajo-575x383.jpg
UNICEF-personal delar ut varma vinterkläder till barn på flykt vid Slavonski Brod i Kroatien. Många av barnen som kommer hit har luftvägsinfektioner. Nästan 3 000 flyktingar passerar centret varje dag, registreras och fortsätter sedan med tåg mot SlovenieFoto: © UNICEF/Kljajo

UNICEF-personal delar ut varma vinterkläder till barn på flykt vid Slavonski Brod i Kroatien. Många av barnen som kommer hit har luftvägsinfektioner. Nästan 3 000 flyktingar passerar centret varje dag, registreras och fortsätter sedan med tåg mot Slovenien. Foto: © UNICEF/Kljajo

Idag påbörjar UNICEF också ett samarbete med regeringen i Slovenien för att hjälpa barn och familjer på flykt genom landet. UNICEF kommer bland annat att: Läget för barn på flykt i Europa och runt om i världen är fortsatt akut. UNICEF finns på plats för barnen i de konfliktdrabbade länderna, i flyktingläger och längs flyktvägen. Men mer hjälp behövs. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.