Skärmklipp_2-575x417.jpg

Större kunskap krävs i mötet

med barn på flykt

Hur möter man ett barn som är på flykt? UNICEF Sverige och barnläkaren Lars H Gustafsson ser ett behov av ökad kunskap och har tillsammans tagit fram en handbok till alla volontärer och personal runt om i landet, som behöver stöd i arbetet med barnen.

Skribent |

Publicerad |

2016 02 04

Uppdaterad |

2016 02 04

Större kunskap krävs i mötet med barn på flykt

Ett ökande antal barn har anlänt till Sverige på senare tid. Under 2015 kom drygt 70 000 asylsökande barn, antingen ensamma eller tillsammans med sina föräldrar. Många människor har på kort tid blivit engagerade i mottagandet av barnen – det handlar till exempel om volontärer, personal på boenden, gode män och personal inom skolan och hälso- och sjukvården.

Det är till dem som UNICEFs nya handbok Möta barn på flykt vänder sig. Den innehåller enkla tips, som var och en kan tillämpa.

- Vi ser att behovet är mycket stort nu eftersom det finns många nyanställda och oerfarna som behöver konkreta råd och vägledning i mötet med barn på flykt, säger Christina Heilborn, programchef vid UNICEF Sverige.

- Det handlar till exempel om att kunna upptäcka risksituationer och veta vart man ska vända sig om ett barn far illa eller behöver professionell hjälp.

Handboken tar upp en rad frågor som uppstår redan i det allra första mötet med barnet. Undernäring, bristsjukdomar och karies är vanligare hos barn på flykt än hos andra barn. Tillsammans med de svåra upplevelser som barnet har bakom sig ökar det risken för både fysisk och psykisk ohälsa.

- Men det är också viktigt att identifiera de så kallade friskfaktorerna, alltså de positiva krafter som finns inom varje barn och i barnets omgivning, säger barnläkaren Lars H Gustafsson.

- Här finns ny forskning som kan ge både volontärer och anställd personal viktiga verktyg för att möta de här sårbara barnen på rätt sätt.

Boken ger också en översikt av de svenska lagar som gäller barn på flykt och vilka rättigheter som de har. Har alla barn till exempel rätt till sjukvård, var och när får man börja skolan och vem är ansvarig för att se till att barnet får en hälsoundersökning?

Handboken Möta barn på flykt är gratis och finns både i tryckt form och i digitalt format att ladda ner på unicef.se .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.