UN06729.jpg

"En situation

utan motstycke"

Nästan en miljon barn är i behov av behandling mot akut undernäring i östra och södra Afrika. Väderfenomenet El Nino, översvämningar och torka har drabbat de mest utsatta barnen hårt.

Skribent |

Publicerad |

2016 02 17

Uppdaterad |

2016 02 17

"En situation utan motstycke"

Väderfenomenet El Nino håller i sig några månader men effekterna kommer påverka barnen under många år. Miljoner barn är drabbade av matbrist och vattenbrist i östra och södra Afrika. Fler barn blir sjuka och många tvingas sluta gå i skolan. Situationen förvärras av stigande matpriser som gör att familjer måste hoppa över måltider och sälja sina tillhörigheter för att överleva.

UN06729.jpg
Bild på ett litet barn som tittar över sin mammas axel.

Lubaba köar med sitt barn till en hälsokontroll och för att delta i UNICEFs lokala näringsprogram i Siltezonen i södra Etipoien. I bakgrunden syns en bebisvåg sin används för att övervaka undernärda barns viktuppgång. Foto: © UNICEF/Tesfaye

Efter två år av översvämningar, skyfall och torka i en del länder förstör El Nino liv och hem. Under 2014 och 2015 förstördes många skördar av en rad svåra väderförhållanden som lämnade många barn och deras familjer beroende av humanitärt stöd för att överleva.

– Väderfenomenet El Nino kommer att avta men kostnaden för barnen […] kommer att kännas i flera år framöver, säger Leila Gharagozloo-Pakkala, UNICEFs chef i östra och södra Afrika. Regeringar svarar med de resurser de har, men det här är en situation utan motstycke. Om barnen ska överleva måste vi agera idag.

Katastrofläge för många

I både Lesotho, Zimbabwe och stora delar av Sydafrika har katastrofläge utlysts. De extrema väderförhållandena gör att miljoner barn drabbas i länder som redan är drabbade av konflikter och fattigdom:

  • I Etiopien behöver nästan sex miljoner barn livsmedelsstöd och fler barn är akut undernärda nu än under svältkatastrofen i Afrikas Horn för fem år sen.

  • I Somalia är 1,1 miljoner människor på flykt inom landet och mer än två tredjedelar av dem behöver akut humanitärt stöd.

  • I Kenya har skyfall och översvämningar har lett till kolerautbrott och att 100 000 människor har tvingats fly från sina hem.

  • I Zimbabwe uppskattas 2,8 miljoner människor lida brist på mat och näring. Torkan har resulterat i brist på vatten och ökad risk för vattenburna sjukdomar som diarré och kolera. Sjukdomar som snabbt kan bli livshotande för små barn.

  • Malawi går mot den värsta matkrisen på nio år – 2,8 miljoner människor riskerar att drabbas av svält. Antalet barn med akut undernäring har dubblerats de senaste två månaderna.

  • I Angola riskerar 800 000 människor att inte ha tillräckligt med mat.

UN09384.jpg
Tillgång till vatten ett stort problem. Mekdes dricker vatten från en nyinstallerad vattenpump som UNICEF byggt i Sirezonen i Etiopien. Under torkan tvingas många samhällen gå flera timmar för att hämta vatten i hettan.

Tillgång till rent vatten är ett stort problem i många länder. Mekdes dricker vatten från en nyinstallerad vattenpump som UNICEF byggt i Sirezonen i Etiopien. Under torkan tvingas många samhällen gå flera timmar för att hämta vatten i hettan. Foto: © UNICEF Ethiopia/2016/Sewunet

FNs kontor för humanitärt bistånd (OCHA) uppskattar att det kommer ta de drabbade områdena två år att återhämta sig från torkan som El Nino har orsakat, om skördarna förbättras under årets andra halva. Hittills har UNICEF bara fått in knappt 15 procent av de pengar som behövs för att hjälpa alla drabbade barn i områdena i södra Afrika.

Läget är akut för drygt en miljon akut undernärda barn. Om de ska överleva måste vi agera nu.  Ge en katastrofgåva idag och var med och rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.