Bild-Ecuador-160421-575x383.jpg

Vem ser barnen som drabbats

av jordbävningen i Ecuador?

Mer än 400 människor har mist livet och fler än 4 000 har skadats i den kraftiga jordbävning som drabbade Ecuador i helgen. Minst 150 000 barn har drabbats, men ändå är det en katastrof som nästan ingen pratar om. UNICEF är på plats och levererar livsviktiga förnödenheter.

Skribent |

Publicerad |

2016 04 21

Uppdaterad |

2016 04 21

Vem ser barnen som drabbats av jordbävningen i Ecuador?

Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas värst och katastrofinsatserna måste sättas in omgående. UNICEFs högsta prioritet är att barnen och familjerna får tillgång till rent vatten, att förhindra att sjukdomar sprids och att skydda de barn som kan ha kommit ifrån sina föräldrar.

Bild-Ecuador-160421-575x383.jpg
Foto: © AP Photo/Carlos Sacoto

Foto: © AP Photo/Carlos Sacoto

Minst 150 000 barn har drabbats i den största jordbävning som skakat landet på flera årtionden. Enligt regeringsrapporter har 120 skolor skadats och två sjukhus helt rasat samman. UNICEF levererar bland annat tält, vattenreningstabletter, myggnät, sjukvårdsprodukter, näringsprodukter och presenningar.

– Det är en kamp mot klockan för att skydda barnen mot sjukdomar och andra risker som är vanliga efter sådana här katastrofer, säger Grant Leaity, chef för UNICEF i Ecuador.

Ukraina_0418-575x323.jpg
UNICEF på plats levererar bland annat myggnät och vattenreningstabletter till de utsatta områdena.Foto: © UNICEF Ecuador

UNICEF på plats levererar bland annat myggnät och vattenreningstabletter till de utsatta områdena. Foto: © UNICEF Ecuador

Vi behöver bli fler som ser och kämpar för barnen i Ecuador och i andra katastrofer som ingen pratar om.

Varje år sätter UNICEF in katastrofinsatser runtom i hela världen – i naturkatastrofer som jordbävningar och översvämningar, och i konflikter och kriser. Med över 11 000 medarbetare och 350 lager över hela världen står vi redo att leverera mat, vatten, tält, skydd och hälsovård både före, under och efter en katastrof inträffar.

Vi finns på plats både i katastroferna som media rapporterar ifrån och i de katastrofer och konflikter nästan ingen pratar om, som Ecuador just nu. Vi kraftsamlar för att sätta ljuset på alla barn som drabbas av katastrofer och konflikter genom initiativet #FörSofia.

UNICEF kämpar för varenda unge, även på platser som aldrig uppmärksammas i media eller där rapporteringen har tystnat. Var med och rädda barns liv varje dag, året runt – bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.