delvan-575x383.jpg

Tilde de Paula

Eby besöker Serbien

Konflikterna i bland annat Syrien, Afghanistan och Irak har tvingat miljontals barn och familjer att fly från sina hem. Tusentals tar sig över Medelhavet och söker sin tillflykt i olika länder i Europa. Inför Humorgalan 2016 besökte journalisten och programledaren Tilde de Paula Eby Serbien där hon träffade Delvan som flytt från Irak med sin familj.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 02

Uppdaterad |

2016 05 02

Tilde de Paula Eby besöker Serbien

https://www.youtube.com/embed/PXUxkr2Y9sE

Varje dag tvingas barn över hela världen fly undan våld och konflikter

Just nu befinner sig 65 miljoner människor på flykt. Hälften av dem är barn. Och som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas värst – de förlorar sin trygghet, får sämre sjukvård och utsätts för hot och olika slags faror.

”Det som slår mig är att barnen inte låter, inte skrattar.”

Tilde besöker transitcentret Adasevci i Serbien dit det varje dag kommer tusentals människor. De har flytt från våld och konflikter för att överleva och den långa resan har ofta tagit dem via Turkiet, över Medelhavet, genom Grekland och Makedonien för att via Serbien fortsätta mot länder som Österrike, Tyskland och Sverige.

Här träffar Tilde elvaårige Delvan från Mosul i Irak. Delvan flydde med sin familj och har tvingats genomgå fruktansvärda upplevelser på sin resa mot en säkrare plats. I sitt första försök att ta sig över Medelhavet, från Turkiet till Grekland, var de nära att inte klara sig – båten började sjunka och de tvingades vända. Delvans familj överlevde men andra barn i båten hade inte samma tur.

Efter tio försök med de farliga gummibåtarna lyckades familjen till slut ta sig till Grekland och är nu på väg mot Tyskland. Delvan berättar om rädslan på båten, hur han var livrädd för att hans syskon inte skulle överleva.

”Nu vill jag bara få slut på det hemska och komma till en säker plats” säger Delvan. ”Jag önskar att få tillbaka mitt liv.”

delvan-575x383.jpg
Delvan flydde från Irak med sin familj och har tvingats genomgå fruktansvärda upplevelser på sin resa mot en säkrare plats.Foto: UNICEF

Delvan flydde från Irak med sin familj och har tvingats genomgå fruktansvärda upplevelser på sin resa mot en säkrare plats. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF genomför omfattande katastrofinsatser över hela världen och kämpar för att barn på flykt ska få sin rätt till trygghet, hälsa, skydd och utbildning tillgodosedd.

I Serbien, Makedonien och Kroatien har UNICEF bland annat etablerat barnvänliga trygga platser där barn får en chans att leka och återhämta sig. Längs de mest trafikerade flyktvägarna har vi också satt upp stödcenter, så kallade ”Blue Dot hubs” för att ge barn och deras familjer en trygg plats att vila på och få hjälp med grundläggande tjänster. De första centren har öppnat, eller öppnar snart, i Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien och Slovenien.

På de barnvänliga trygga platserna och vid stödcentren finns personal som utbildats av UNICEF för att hjälpa barnen bearbeta det traumatiska de har upplevt både i sina hemländer och på flyktvägen, ge dem hälsovård och stöd att uppsöka doktor när så behövs. Vi delar ut flaskvatten, blöjor till de små barnen och informerar om amning. Vi levererar också rent vatten, mat och tält.

UNICEF stöttar och påverkar regeringar och partners i de europeiska länderna för att de ska ta sitt ansvar så att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda.

Men det finns mycket mer att göra och resurserna räcker inte till. Bli Världsförälder nu och ge fler barn den barndom de har rätt till.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.