rebecca-malawi-575x383.jpg

Världsföräldern Rebecca reser

till Malawi

Malawi är ett av världens fattigaste länder och många barn är mycket utsatta. Återkommande naturkatastrofer, torka och översvämningar gör att många inte har tillräckligt med mat. Inför Humorgalan 2016 reste Världsföräldern Rebecca Sonebäck Gutierrez till Malawi och träffade Maria och hennes familj. Marias yngsta son Bishop lider av akut undernäring.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 02

Uppdaterad |

2016 05 02

Världsföräldern Rebecca reser till Malawi

https://www.youtube.com/embed/5vyYtWbdJrc

Många har inte tillräckligt med mat

Malawi är ett av världens fattigaste länder och många barn lever mycket utsatta. Väderfenomenet El Niño har drabbat landet mycket hårt och bidragit till en allvarlig torka som gör det svårt att odla. Kraftiga översvämningar har gjort att livsfarliga sjukdomar (som exempelvis kolera) sprids och många barn lider av undernäring. Ett av tio barn dör innan de har hunnit fylla fem år.

rebecca-malawi-575x383.jpg
Världsföräldern Rebecca Sonebäck Gutierrez reste till Malawi och träffade Maria och hennes familj. Marias yngsta son Bishop lider av akut undernäring.Foto: UNICEF

Världsföräldern Rebecca Sonebäck Gutierrez reste till Malawi och träffade Maria och hennes familj. Marias yngsta son Bishop lider av akut undernäring. Foto: UNICEF

Bishop förlorade sin tvillingsyster 

I byn Biyasoni, i distriktet Chikhwawa, i Malawi bor Maria med tre av sina barn. Hon har ett barn till, men eftersom hon inte har tillräckligt med mat och till alla bor hennes äldsta dotter, som är tio år, med sin farmor och farfar. Det händer att barnen får gå och lägga sig med tomma magar. Hennes yngsta son Bishop är sex månader gammal och lider av akut undernäring.

"Det är inte min mening att de ska behöva vara hungriga. Men jag har ingen mat att ge dem," berättar Maria.

Världsföräldern Rebecca reste till Malawi och fick träffa Maria som berättar att hon är orolig över Bishop eftersom han ofta är sjuk.

"Han får inte i sig tillräckligt med näring när jag ammar honom eftersom vi inte äter något," berättar Maria.

Hon berättar att Bishop hade en tvillingsyster, Agnes, som inte heller fick i sig tillräckligt med näring. För två veckor sedan tog hon Agnes till sjukhuset. Där satte de in näringsbehandling, men det var för sent och Agnes överlevde inte. Nu gör Maria allt hon kan för att Bishop ska klara sig.

Vad gör UNICEF?

Tack vare UNICEF får Bishop hjälp på ett hälsocenter i byn. Där får han näringsrik nötkräm och andra nödvändiga mediciner. UNICEF förser vårdcentraler som den här med mätutrustning för att upptäcka och hålla koll på barnens vikt och utveckling. Vi levererar också vaccin och näringsbehandling som nötkräm och mediciner. Genom att samarbeta med landets regering identifierar UNICEF undernärda barn och kan ge dem den hjälp de behöver.

Vi kämpar för att nå ut till alla barn som lider av undernäring men mer resurser behövs. Var med i kampen du också. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.