UN04255-1-575x396.jpg

Rita kämpar mot

undernäring i Indonesien

På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor världen över. Rita Iriati i Indonesien är en av dem. Hon arbetar som "cadre" och informerar andra mammor om hur man förhindrar att barn blir undernärda.

Skribent |

Publicerad |

2016 05 23

Uppdaterad |

2016 05 23

Rita kämpar mot undernäring i Indonesien

Rita med dottern Novita, 3 år. Foto: © UNICEF/Estey

Rita Iriati sitter med sin treåriga dotter Novita i knät. Familjen bor i byn Kemalang i Klaten District, Indonesien. Rita är en så kallad ”cadre”, en frivillig hälsoarbetare som fått utbildning genom UNICEFs näringsprogram. Cadres spelar en mycket viktig roll i Indonesiens hälsosystem. De informerar och ger råd för att hjälpa mammor och familjer att förhindra undernäring och se till att barn får rätt näring.

UNICEF utbildar cadres som Rita för att informera om amning och ge kostråd till mammorna. Rita har dessutom egen erfarenhet av att det fungerar. Hennes egen dotter Novita har vuxit sig frisk och stark med hjälp av sex månaders amning och därefter en balanserad och näringsrik kost.

– De äldre brukar säga till mig att mitt hårda arbete har gett resultat, att min dotter är riktigt smart, säger Rita stolt.

Hylla en mamma i din närhet med en present från UNICEFs gåvoshop. Där hittar du till exempel  morsdagpaketet med myggnät, vaccin, nötkräm, vätskeersättning och vattenreningstabletter, och du hjälper fler mammor världen över att ge sina barn en bra start i livet.  Beställ senast tisdag (24/5) så hinner du få ett tryckt gåvobevis med posten!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.