Gå till innehållet
Laddar…

Skolor och sjukhus under attack varje dag

Just nu pågår det första humanitära världstoppmötet någonsin, World Humanitarian Summit, i Istanbul. Samtidigt är situationen för miljontals barn runt om i världen akut. Bland annat attackeras eller ockuperas fyra skolor eller sjukhus av väpnade styrkor – varje dag, enligt UNICEF.

Nyligen har bland annat skolor i Jemen bombats och ett sjukhus i Aleppo har attackerats, där minst 50 människor dog, bland annat en av de sista barnläkarna i området. Inför mötet där världens ledare samlas för att diskutera hur man bäst ska hantera humanitära katastrofer betonade UNICEF barnens utsatta situation.

Mars 2016, Sydsudan. Chubat, 12 år (t.h.), sitter med en vän i de brända ruiner som återstår av flickornas skola, i Malakals skyddsplats för civila. Skolan brändes ner i strider under februari och 18 människor dog. Chubat älskade att gå i skolan och lära sig nya saker, särskilt matematik och engelska. 470 elever gick här, klass 1-6, i fem klassrum med sju lärare. Foto: © UNICEF/George

Januari 2016, Syrien. En sönderskjuten grundskola i Damaskus. I Syrien är var fjärde skola förstörd, skadad, ockuperad av militära styrkor, eller används som skydd för människor på flykt. Mer än två miljoner barn går inte i skolan. Foto: © UNICEF/Abdulaziz

– Barn dödas, skadas och får men för livet på platser där de borde vara trygga och säkra, säger Afshan Khan, chef för UNICEFs katastrofprogram. Attacker mot skolor och sjukhus är en skamlig och skrämmande trend. Den här typen av attacker kan vara krigsbrott och regeringarna måste agera nu för att upprätthålla lagarna om internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.

I den senaste rapporten om barn och väpnade konflikter dokumenterades mer än 1 500 tillfällen då skolor och sjukhus attackerats eller ockuperats under 2014. Några exempel:

  • Afghanistan: 163 skolor och 38 hälsocentraler attackerades.
  • Syrien: 60 attacker mot skolor, nio skolor ockuperades och 28 attacker mot hälsocentraler.
  • Jemen: 92 skolor ockuperades av väpnade grupper.
  • Sydsudan: 60 skolor ockuperades och sju attackerades.
  • Palestina: 543 skolor skadades eller förstördes.
  • Israel: Tre skolor attackerades.
  • Nordöstra Nigeria: 338 skolor skadades eller förstördes mellan 2012 och 2014.

Konflikter får långtgående konsekvenser för barns utbildning och sjukvård. I till exempel Syrien attackeras inte bara sjukhus – mediciner och utrustning tas från hjälpkonvojer, restriktioner sätts för evakueringar av skadade och sjuka, och sjukvårdspersonal dödas. Det innebär att tillgången till livsavgörande vård för civila minskar för varje dag som går. I länder som Nigeria och Sydsudan kidnappas barn ur skolor, de våldtas och rekryteras som barnsoldater.

Målet med toppmötet I Istanbul är att världens ledare ska komma fram till hur man på bästa sätt ska hantera humanitära kriser och stå rustade inför framtida utmaningar.

UNICEF arbetar dygnet runt för att barn ska få tillgång till utbildning och vård i konflikter och katastrofer över hela världen. För barnens skull måste vi lyckas.

Var med och kämpa för barn som drabbas av konflikter och katastrofer. Tillsammans kan vi ge barnen en bättre framtid. Ge en katastrofgåva nu.