Gå till innehållet
Laddar…

Glädjen i en simpel fotboll

Idag möts Portugals och Frankrikes herrlandslag i EM-finalen i fotboll. I samband med det vill vi på UNICEF passa på att visa hur en enkel boll kan vara livsviktig för barn. Leken kan innebära en stunds paus från en svår vardag och är något som förenar människor världen över.

Alla barn har rätt till lek och utveckling. UNICEF gör alltid sitt bästa för att hjälpa barn och familjer som drabbats av svåra händelser. Vi levererar lådor fulla med leksaker, bollar och spel med mera för att hjälpa barn att få leka och kanske för en stund glömma svåra situationer. Kolla in vårt bildspel från länder världen över:

Libanon, 2013. En syrisk pojke på flykt nickar en fotboll utanför ett familjetält. Foto: © UNICEF/Noorani

Sydsudan, 2007. En grupp flickor spelar fotboll vid en UNICEF-stödd skola i huvudstaden Juba. Bollen kommer från en av UNICEFs leklådor. Foto: © UNICEF/Cranston

Grekland, 2016. Några barn sparkar boll vid ett mottagningscenter för flyktingar i Idomeni. UNICEF har här satt upp ett center där barn kan få stöd och en möjlighet att leka och vara barn. Foto: © UNICEF/Georgiev

Djibouti, 2004. Flickor från två olika skolor möts i finalen för den första fotbollsturneringen som anordnats här för flickor. Flickor från åtta byskolor deltog. Turneringen var en del av en kampanj för att stärka flickors utbildning och jämställdheten i landet. Kampanjen stöttades av UNICEF. Foto: © UNICEF/Pirozzi

Sierra Leone, 2011. Hassan Lansana, nio år (i mitten), spelar fotboll med några vänner i byn Pendembu. Foto: © UNICEF/Asselin

Sydsudan, 2016. Barn spelar fotboll vid en av UNICEFs barnvänliga trygga platser i Unity State, medan deras föräldrar väntar på att registreras och få livräddande stöd som mat med mera. Tillsammans med WFP (FN:s livsmedelsprogram) arbetar UNICEF för att hjälpa barn och familjer som drabbats av konflikten i landet. Foto: © UNICEF/Holt.

Brasilien, 2006. En flicka spelar fotboll på en skolgård i staden Olinda. Matchen organiserades av en UNICEF-stödd organisation som erbjuder sport och kulturella aktiviteter till utsatta barn. Foto: © UNICEF/Versiani.

Italien, 1950-talet. Barn med olika funktionsnedsättningar spelar fotboll på en gräsmatta. Foto: © UNICEF/Seymour.

Bangladesh, 2010. Tonårstjejer möts i en match vid en skola i Narsingdi. Foto: © UNICEF/Mawa

Centralafrikanska republiken, 2012. Före detta barnsoldater spelar fotboll utanför ett transitcenter som får stöd av UNICEF. Vid den här typen av center får barnen tillgång till utbildning, vård och samtalsterapi och en möjlighet att leva som barn igen. Samtidigt eftersöks deras familjer och man förbereder för att de ska kunna återintegreras i samhället. Foto: © UNICEF/Sokol

Bangladesh, 2014. Några barn spelar fotboll på en skolgård i Rangamati. Foto: © UNICEF/Mawa

Våra leklådor har exempelvis skickats till läger för syriska flyktingar, barnvänliga trygga platser i katastrofområden (som efter tyfonen Haiyan i Filippinerna) och till center för barn på flykt i Mali. Att leka och spela boll är roligt, ger energi och barn utvecklar bland annat sin kreativitet, självkänsla och samarbetsförmåga.

Fotbollsglädjen är helt enkelt universell. Ikväll önskar vi Portugal och Frankrike lycka till, och önskar alla barn världen över att få leka, ha roligt och bara vara barn!