Gå till innehållet
Laddar…

Barnen i Mosul måste skyddas från våldet

Irakiska styrkor har inlett operationen för att ta tillbaka staden Mosul från IS i norra Irak. Mer än en halv miljon barn och deras familjer riskerar nu att tvingas på flykt, varnar UNICEF. Vi står redo att hjälpa barnen var de än befinner sig.

En halv miljon barn riskerar att tvingas på flykt från våldet i Mosul. Noor är ett av alla de barn som drabbats av våldet i Irak. Nu bor hon i flyktinglägret Debaga med sin familj. "Jag saknar min skola," säger hon. Foto: © UNICEF/Anmar

En halv miljon barn riskerar att tvingas på flykt från Mosul. Noor är ett av alla de barn som drabbats av våldet i Irak. Nu bor hon i flyktinglägret Debaga med sin familj. ”Jag saknar min skola,” säger hon. Foto: © UNICEF/Anmar

– Barnen i Mosul har redan lidit svårt under de senaste två åren. Nu riskerar många att tvingas på flykt eller att hamna mitt i striderna, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak.

Omkring 1,2-1,5 miljoner civila uppskattas bli drabbade av insatsen i Mosul. En miljon människor riskerar att tvingas på flykt, varav hälften är barn. UNICEF är förberedda:

  • Minst 200 000 människor kommer troligen tvingas på flykt under de första två veckorna. UNICEF planerar att nå 784 000 drabbade, i Mosul eller på flykt därifrån.
  • Vi har sett till att det nu bland annat finns tillräckligt med rent vatten, duschar, latriner och hygienprodukter för över 150 000 människor på plats.
  • Mobila team står beredda för att kunna hjälpa barn som behöver psykosocialt stöd.
  • Vi förbereder flyktingläger och ser till att rent vatten och livräddande förnödenheter finns redo. Vi kommer också sätta upp tillfälliga skolor i lägren och sprida information för att se till att barn skyddas från våld.
  • Tillsammans med Iraks hälsoministerium har UNICEF också mer än 50 team redo för att vaccinera barn mot sjukdomar som polio och mässling.

Vi arbetar dygnet runt för att se till att vi kan hjälpa barnen, var de än befinner sig.

UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att skydda barnen och deras familjer från våldet, och att respektera internationell humanitär rätt.

Sammanlagt är tio miljoner människor drabbade av konflikten i Irak, varav 4,7 miljoner är barn.

Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.