Gå till innehållet

Tack för allt Hans Rosling

I början av februari gick professor Hans Rosling bort. Han var en eldsjäl som kämpade för rättvisa och för att sprida en faktabaserad bild av världen. På ett lekfullt sätt bevisade han att världen faktiskt utvecklas till det bättre. Idag arrangerar Karolinska institutet en minnesceremoni i hans ära.

Hans Rosling var en stor folkbildare och inspiratör. Foto: © UNICEF/Markisz

Hans Rosling hade ett genuint intresse för människor och var engagerad i frågor som rörde barn och deras utveckling. Oavsett om han befann sig på ett sjukhus i Moçambique eller höll en föreläsning för studenter på ett universitet, ville han alltid förmedla en känsla av att det omöjliga faktiskt var möjligt.

År 2005 startade Hans Gapminder, en statistiktjänst som förser allmänheten med fakta om sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor. Med hjälp av sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund har tjänsten fått en betydande roll på både den svenska och den internationella, marknaden.

Hans Rosling använde sig av statistik på ett övertygande sätt för att få människor att förstå vikten av att satsa på de mest utsatta barnen.

Här är några framsteg för barn i världen:

  • Antalet barn som drabbas av polio har minskat drastiskt. Sedan 1988 har antalet fall minskat med 99 procent.
  • Barnadödligheten har mer än halverats sedan 1990.
  • Antalet mammor som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med 44 procent på 25 år.

I samband med hans bortgång startade Hans Roslings familj en insamling hos UNICEF, där alla som vill kan stödja arbetet för barnen, något som han själv önskade.