Gå till innehållet

Goda nyheter: Rent vatten i Etiopien

Giramanesh, 7 år, och Mahlet, 11 år, är glada att de äntligen kan hämta vatten i närheten av hemmet i Etiopien. I grannbyn Kihen har UNICEF sett till att det nu finns en vattenbrunn som kan förse flickorna och de andra invånarna med rent vatten.

Väderfenomenet El Niño drabbar miljontals barn varje år. Förra året upplevde invånarna i Etiopien den värsta torkan på 50 år och vatten var en bristvara. Därför har UNICEF varit med och stöttat flera byar i landet och sett till att det borrats fem brunnar i centrala Etiopien.

Att ge barn tillgång till rent vatten är en av våra viktigaste prioriteringar. Vi anlitas som vattenexperter över hela världen. I 96 länder arbetar UNICEF långsiktigt tillsammans med regeringar och lokala organisationer. Vi ser bland annat till att förbättra vattenledningar och avlopp, hittar smarta tekniska lösningar och billiga metoder för vattenrening och ger stöd till att borra nya brunnar, som i Etiopien. Vi installerar också vatten och toaletter på skolor så att fler barn kan gå i skolan.

Tack vare de fem brunnarna i Wordea-distriktet har 5 300 människor nu tillgång till rent vatten. Giramanesh och Mahlet är två av dem.

Var med och se till att fler barn som Giramanesh och Mahlet får rent vatten. Hundra kronor räcker till exempel till 2 375 vattenreningstabletter som renar smutsigt vatten. Ge en gåva idag.