Morsdagpaket-2016_Rodolphe2-575x280.jpg

Jenny och Camilla besöker

mammor i Zambia

På söndag är det mors dag. Därför vill vi den här veckan uppmärksamma alla fantastiska men utsatta mammor runt om i världen. UNICEF-ambassadören Jenny Strömstedt och författaren Camilla Läckberg reste tillsammans med oss till Zambia. De fick träffa två mammor, Margaret och Mavis, som kämpar för att skydda sina barn.

Skribent |

Publicerad |

2017 05 22

Uppdaterad |

2017 05 22

Jenny och Camilla besöker mammor i Zambia

I Zambia är fattigdom och undernäring ett stort problem. 40 procent av alla barn under fem år riskerar att få bestående men av undernäring och 60 procent av befolkningen i landet lever på två dollar eller mindre om dagen. För några veckor sedan besökte Jenny Strömstedt och Camilla Läckberg Chimwemwe, ett fattigt område utanför staden Kitwe i Zambia.

https://youtu.be/XN-2mzaX8ro

Chimwemwe bor Margaret med sina åtta barn, varav de yngsta pojkarna Shadrach, Misheck och Adednego är trillingar. Två av pojkarna lider av undernäring. Margret lever ensam med alla barnen och har svårt att få ihop tillräckligt med mat till dem varje dag.

– Jag försöker ett steg i taget, och säljer friterad frukt på gatan. Jag fortsätter så för att skaffa mat till mina barn, säger Margaret.

UNICEF stöttar en hälsoklinik i området   och pojkarna har nu fått vård och behandling mot undernäringen. De går på regelbundna besök på kliniken där barnen undersöks, vägs och mäts för att se att behandlingen hjälper.

Jenny följde med Margaret och pojkarna på ett återbesök på kliniken och fick glädjande besked. Behandlingen har gett resultat och båda barnen har gått upp i vikt. En del av behandlingen är att pojkarna får nötkräm mot undernäring. Nötkrämen innehåller alla de viktiga vitaminer och mineraler små barn behöver för att växa.

– Från 7,6 kilo till 10,7 kilo på två månader. Det är en rejäl viktuppgång. Tre påsar näringskräm om dagen räcker för att få barnet på rätt kurva igen, säger Jenny.

https://www.youtube.com/watch?v=KILD2JgwZrc

I Chimwemwe bor också Mavis med sina sju barn. Hennes yngsta dotter Gloria är ett år och några månader. För några veckor sedan fick Mavis veta att Gloria lider av undernäring.

– Jag blev ledsen när jag fick veta att hon var undernärd och orolig eftersom jag vet att barn kan dö av undernäring, säger Mavis.

Tack vare UNICEF har Gloria nu fått hjälp med behandling. Vid ett återbesök till hälsokliniken följde Camilla med Mavis och Gloria. Under besöket undersöks bland annat Glorias överarm för att se om behandlingen gett resultat. När ett måttband visar rött betyder det att barnet är akut undernärt. I Glorias fall visar bandet nu grönt vilket betyder att hon mår bättre, har ökat i vikt och är inte längre akut undernärd.

– Gud vad skönt att bandet visar grönt. Det betyder att hon absolut är på bättringsvägen, säger Camilla.

 

Morsdagpaket-2016_Rodolphe2-575x280.jpg

Morsdagpaketet kostar 278 kronor och innehåller livräddande produkter som till exempel nötkräm, vaccin och vätskeersättning. Låt mamma rädda barns liv på morsdag. Foto: © RedWolf studio

Hylla mamma på mors dag

Runt om i världen kämpar mammor för sina barns överlevnad. Låt mamma vara med och hjälpa andra mammor, som Margaret och Mavis, på mors dag.

I vår gåvoshop finns vårt morsdagpaket som innehåller livräddande produkter för ett barn. Den livsviktiga nötkrämen som Margrets pojkar och Mavis dotter får mot undernäring, vaccin som skyddar mot farliga sjukdomar, myggnät som skyddat mot exempelvis malaria, vätskeersättning mot uttorkning och vattenreningstabletter som förhindrar barn att bli sjuka eller dö av smutsigt vatten. För bara 278 kronor kan mamma rädda barns liv.

Om du köper morsdagpaketet senast tisdag 23 maj får du även ett tryckt gåvokort att ge bort.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.