UN068645-575x383.jpg

Vad innebär svält och

varför händer det?

Tidigare i år deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF och WFP har nivån i Sydsudan nu sänkts. Men läget är fortfarande mycket allvarligt. Även Somalia, Nigeria och Jemen lider av en allvarlig hungerkris. Men vad betyder svält egentligen? Och hur kan det fortfarande hända år 2017? Vi reder ut begreppen.

Skribent |

Publicerad |

2017 06 27

Uppdaterad |

2017 06 27

Vad innebär svält och varför händer det?

Barnen på bilden har tvingats fly från Sydsudan. Konflikten och hungerkatastrofen i landet har lett till att många familjer måste lämna sina hem för att hitta en tryggare tillvaro. Foto: © UNICEF/Oatwa

Svält är inte ett ord som ska användas slarvigt. Det används bara för att beskriva den värsta tänkbara hungerkatastrof. Det finns en vetenskaplig definition som organisationer världen över enats om just för att säkerställa att termen inte används i onödan.

När svält deklareras i ett samhälle innebär det tre saker: Framför allt innebär ordet svält en tydlig signal till omvärlden – det är mycket bråttom om vi ska hinna undvika att en enorm mängd människor dör.

Men hur kan det här fortfarande hända, år 2017?

Svälten i Sydsudan var den första i världen sedan 2011. Och eftersom samma katastrof nu riskerar att drabba Nigeria, Somalia och Jemen är det här första gången i historien som barn hotats av fyra svältkatastrofer samtidigt.

Fattigdom är inte den enda orsaken till hungerkatastrofen. Det är sant att människorna i de här länderna länge har kämpat under mycket fattiga förhållanden, men de har också arbetat hårt för att odla sin egen mat, föda upp boskap och handla med andra länder för att importera maten de behöver för att överleva. Familjerna hotas nu av svält eftersom flera år av krig och torka har förstört deras möjligheter att försörja sig.

I Sydsudan har år av konflikt och brist på regn förstört jordbruket och tvingat familjer att fly från sina hem, tillgångar och arbeten: I Nigeria är situationen ungefär densamma. Här har Boko Harams våldsamma härjningar tvingat lantbrukare att lämna sin mark, och förstört deras matlager.

Den allvarliga torkan i Somalia har lett till att jordbruket förstörts och att boskapen dör.

I Jemen attackeras hamnar på ett hänsynslöst sätt, vilket har gjort det omöjligt för samhällen att importera mat. Två år av krig har fått landets vårdsystem att kollapsa nästan helt och hållet.

Rethink-Famine-Yemen-malnutrition-screening-575x383.jpg
En liten pojkes överarm i Jemen mäts för att se om han lider av undernäring. När måttbandet visar rött betyder det att läget är akut.Foto: © UNICEF/Madhok

En liten pojkes överarm i Jemen mäts för att se om han lider av undernäring. När måttbandet visar rött betyder det att läget är akut. Foto: © UNICEF/Madhok

Sammanlagt innebär det här att världen står inför den värsta humanitära krisen sedan FN bildades 1945.

22 miljoner barn i fyra länder är hungriga, sjuka, på flykt och står utanför skolan. 1,4 miljoner barn är svårt undernärda och riskerar att dö om inget förändras. UNICEF och andra organisationer vet att det går att förändra situationen och rädda barns liv, och vi vet hur man gör. Men vi behöver din hjälp:

Vad gör UNICEF?

Tack vare enorma insatser från organisationer som UNICEF, WFP (FN:s livsmedelsprogram) och andra partners, har nivån i Sydsudan nu sänkts från svält, men läget är fortfarande mycket allvarligt i landet. Sex miljoner människor kämpar för att få mat varje dag. Våra team gör allt de kan för att förhindra svält. Det som behövs är tillräckligt med resurser och att vi tillåts komma fram till barnen.

UNICEF arbetar dygnet runt för att rädda liv, så snabbt vi bara kan: Men krisens omfattning har gjort att pengarna håller på att ta slut. UNICEF har mindre än hälften av den finansiering vi behöver för att kunna göra allt som behövs för att rädda liv.

Tiden håller på att rinna ut för barnen i Sydsudan, Nigeria, Somalia och Jemen. Hjälp oss att vända på situationen och rädda barns liv. Ge en katastrofgåva nu. Inget barn ska behöva dö av svält.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.