Flickdagen2017-575x345.jpg

Vi måste stödja flickorna,

särskilt i katastrofer

Idag på internationella flickdagen sätter vi fokus på världens flickor – framför allt de miljoner flickor som lever i områden drabbade av konflikt eller naturkatastrofer. De riskerar att drabbas av av våld, tvingas in i barnarbete eller gifta sig medan de fortfarande är barn. Det arbetar UNICEF för att ändra på.

Skribent |

Publicerad |

2017 10 11

Uppdaterad |

2017 10 11

Vi måste stödja flickorna, särskilt i katastrofer

Barnäktenskap är ett fenomen som tydligt ökar i länder som drabbas av krig eller konflikt. Föräldrarna förlorar sina inkomster och får svårt att försörja familjen. Att gifta bort sin dotter innebär då en familjemedlem mindre att försörja och ibland dessutom pengar i utbyte.

När osäkerheten ökar i samhället tror många föräldrar att deras dotter är tryggare i ett äktenskap. Men ofta utsätts de bortgifta flickorna för våld, övergrepp och social isolering inom äktenskapet – något som är vanligare ju större åldersskillnad det är mellan flickan och mannen.

Många skolor stänger i en katastrof, eller så blir vägen dit för farlig. Om flickan då inte kan gå i skolan, anser föräldrarna att hon lika gärna kan börja arbeta eller gifta sig.

Det här är ett mönster som vi tydligt ser i till exempel Syriens grannländer. I Jordanien har andelen flickor som gifts bort bland de syriska flyktingarna tredubblats under de senaste åren. Det är också vanligt att flickor tas från familjerna med våld och sedan säljs till krigare eller används som sexslavar. Det är fruktansvärda brott som bland annat begås av terroristgrupper i Syrien och Irak, samt av Boko Haram i Nigeria.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar världen över för att stödja flickorna och motverka de här övergreppen i länder som drabbas av konflikt eller katastrofer. Några exempel: Genom att stärka flickor är det möjligt att förändra världen. Vi kommer aldrig sluta kämpa för att alla flickor ska få sina rättigheter tillgodosedda.

Vill du få mer information om hur UNICEF arbetar för barns rättigheter? Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

un0627014-scaled-e1660742072366.jpg
Afghanistan

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.

arifa-omid-scaled-1.jpg
Internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.