Brynäs-barnkonventionens-dag-575x323.jpg

Barns rättigheter i fokus

på barnkonventionens dag

I måndags var det barnkonventionens dag och det firades under tisdagen i Gävle genom att Brynäs IF och UNICEF samlade över 2 200 barn i Gavlerinken, för att fira alla barns rättigheter.

Skribent |

Publicerad |

2017 11 23

Uppdaterad |

2017 11 23

Barns rättigheter i fokus på barnkonventionens dag

För tredje året i rad arrangerade ”En bra start” – en del av  samarbetet mellan Brynäs IF och UNICEF  – barnkonventionens dag i Gavlerinken Arena. Mer än 2 200 elever från Gävles skolor deltog. Barnen fick ta del av fler olika aktiviteter där barnkonventionen och barns rättigheter stod i fokus.

Brynäs-barnkonventionens-dag-575x323.jpg
"Kompisdammen" där barnen fick skriva vad som kännetecknar en bra kompis, och fiska upp andra barns ord.Foto: Brynäs IF.

"Kompisdammen" där barnen fick skriva vad som kännetecknar en bra kompis, och fiska upp andra barns ord. Foto: Brynäs IF.

UNICEF fanns på plats och visade hur vi arbetar i fält för att hjälpa barn i utsatta områden, och Mattecentrum hade en station där barnen kunde skapa stapeldiagram om vilken skolmat som är godast. En annan populär aktivitet var ”Kompisdammen”. Där fick barnen skriva en lapp med egna ord om vad som är en bra kompis och sedan fick barnen fiska fram en lapp som ett annat barn formulerat sina ord på.

Barnens egna ord pryder sarg och matchdräkter

Inför firandet hade alla barn fått olika uppdrag att genomföra i klasserna. Uppdragen gjorde att barnen fick lära sig mer om sina rättigheter samtidigt som de fick öva på sina matematikkunskaper. Dessutom fick alla klasser ett speciellt uppdrag där varje klass skulle svara på frågan ”Hur är en bra kompis?” Barnens svar kommer att synas på sargen i Gavlerinken under Brynäs hemmamatcher, samt på matchdräkterna.

Liksom förra året hade en referensgrupp bestående av elever varit med i planeringsarbetet inför barnkonventionens dag. De hade bland annat önskat fram dagens konferencier, William Spetz, som ledde barnen genom dagens program. Dagen avslutades med hemlig artist, Wiktoria, som framförde sina mest kända låtar.

UNICEFs och Brynäs IF:s samarbete inom ”En bra start” har som mål att ge fler barn möjlighet att delta i konstruktiva och roliga aktiviteter, och att stötta eldsjälar, lärare och ledare i deras dagliga arbete så att fler barn och ungdomar får en bra start i livet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.