UN073297-575x485.jpg

400 000 barn riskerar att

dö av undernäring i Kongo

Minst 400 000 barn under fem år lider av svår undernäring i Kasai-regionen i Demokratiska republiken Kongo, ofta kallat Kongo-Kinshasa. Barnen riskerar att dö om de inte snart får hjälp, varnar UNICEF. Den svåra situationen har till stor del orsakats av våldet i området.

Skribent |

Publicerad |

2017 12 12

Uppdaterad |

2017 12 12

400 000 barn riskerar att dö av undernäring i Kongo

Över 1,4 miljoner människor har tvingats på flykt på grund av våld – något som lett till stor brist på mat. Två av tre hushåll har inte kunnat bruka sin mark och odla någonting, varken att äta själva eller sälja på marknaderna. Vårdcentraler har också förstörts, vilket innebär att undernärda barn har svårare att få hjälp.

UN073297-575x485.jpg
Ett barn undersöks för undernäring i en by nära Miabi, i Kasaiprovinsen i Demokratiska republiken Kongo. Sedan januari i år har UNICEF tillsammans med partners behandlat 50 700 barn under fem år mot svår akut undernäring. Men resurserna räcker inte för atFoto: © UNICEF/Dubourthoumieu

Ett barn undersöks för undernäring i en by nära Miabi, i Kasaiprovinsen i Demokratiska republiken Kongo. Sedan januari i år har UNICEF tillsammans med partners behandlat 50 700 barn under fem år mot svår akut undernäring. Men resurserna räcker inte för att nå alla de barn som behöver vår hjälp. Foto: © UNICEF/Dubourthoumieu

Nyligen har säkerhetsläget stabiliserats i delar av Kasairegionen, och en del av de människor som flytt har kunnat börja återvända hem. Men den humanitära situationen är fortfarande mycket svår.

Tshinguta, 22 år, är en ung mamma som tvingades på flykt med sina två barn. Hon berättar:

– Vår by attackerades och alla hus brändes ner, till och med vårdcentralen. Min man och jag tvingades fly och att dela på oss. Jag gick 30 kilometer med våra två barn för att nå mina föräldrars gård. De hade inte tillräckligt med mat för att det skulle räcka till oss alla. Min yngste son Kabenge är bara fyra månader och han var redan så svag. Jag såg att han förlorade allt mer i vikt och jag blev så orolig.

– Som tur var kunde han få vård innan det var för sent, vid sjukhuset i Miabi. När vi kom fram vägde han bara 2,8 kilo. Han fick högenergimjölk från UNICEF och på väldigt kort tid har han nu gått upp 400 gram, och sjuksköterskorna lovar att han ska bli bättre. Jag hoppas att våldet ska ta slut snart så att vi kan återförenas med min man.

Sedan januari i år har UNICEF tillsammans med partners behandlat 50 700 barn under fem år mot svår akut undernäring i Kongo. Men resurserna räcker inte för att nå alla de barn som behöver vår hjälp.

Du kan vara med och rädda barns liv. Köp till exempel ett svältkatastrofpaket i UNICEFs gåvoshop. Paketet innehåller produkter som näringsrik nötkräm, högenergimjölk och annat som hjälper undernärda barn som Kabenge att överleva och bli friska igen:

För varje krona du bidrar med i december så skänker Akelius Stiftelse lika mycket och vi kan hjälpa ännu fler barn. Dina julklappsköp blir alltså just nu dubbelt så viktiga! Allt du handlar i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest. Du får fina gåvobevis att lägga under granen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.