U7A1321-575x392.jpg

"Tänk, någon bryr sig om vad

som sker i min mage!"

Samarbetet mellan UNICEF och M-magasin, som inleddes 2008, har hittills inbringat över tio miljoner kronor till UNICEFs arbete. Pengarna har bland annat gått till att stödja barn och kvinnor i Nepal, som barnmorskan Laxmi och gravida Hajira, i avlägsna Kalika Khetu.

Skribent |

Publicerad |

2018 03 21

Uppdaterad |

2018 03 21

"Tänk, någon bryr sig om vad som sker i min mage!"

Barnmorskan Laxmi hjälper gravida kvinnor som Hajira vid hälsokliniken i den avlägsna byn Kalika Khetu. Foto: Håkan Elofsson

Högt uppe bland bergen i Nepal ligger byn Kalika Khetu. Här på hälsokliniken finns vård till undernärda barn och sjuka i området. I Nepal är det en utmaning att få fler kvinnor att komma till en hälsoklinik när det är dags att föda, något som är långtifrån självklart.

Hälsokliniken i Kalika Khetu är ett centrum för kunskap, hjälp och förebyggande arbete. Hit vill man få gravida kvinnor att komma för både undersökning och förlossning eftersom både barn- och mödradödligheten är alldeles för hög. Man arbetar också med familjeplanering.

För att få bukt med åratal av infektioner, barnadödlighet och svåra förlossningar i hemmen bestämde man på kliniken att göra något aktivt för att bryta traditionen med hemmafödslar. Genom att dela ut pengabidrag och babykläder får man kvinnorna att komma till kliniken under graviditeten. På så sätt får kliniken möjlighet att göra en hälsokontroll inför förlossningen och övertyga de blivande mammorna att föda på kliniken.

Barnmorskan Laxmi brinner för bättre villkor för flickor och kvinnor

Barnmorskan Laxmi Maya Acharya fick sitt intresse för att skapa bättre förhållanden för födande flickor och kvinnor från sin mamma. Mamman jobbade som volontär i byn och Laxmi fick följa med och ansikte mot ansikte möta den utsatta fattigdomen.

Volontärerna arbetar gratis men får träning och utbildning. De går till de mest avlägsna byarna och identifierar gravida som borde föda på kliniken. Och informerar om att det är viktigt att de kommer i tid eftersom de dåliga vägarna gör att det tar lång tid att ta sig dit.

I frivilligarbetarnas uppgifter ingår också att följa med den födande mamman – det är inte ovanligt att de föder på vägen – och vara med på kliniken.

– Vi har inte råd att ge smärtlindring, men vi ger dem massage och andas med dem. Vi erbjuder en ren säng och en barnmorska på plats. Blir det komplikationer så skickas kvinnan vidare, det har vi möjlighet till, säger Laxmi.

U7A1348-575x404.jpg
Laxmi undersöker Hajira Nepali som är gravid med sitt tredje barn.Foto: Håkan Elofsson

Laxmi undersöker Hajira Nepali som är gravid med sitt tredje barn. Foto: Håkan Elofsson

Hajira Nepali arbetar med att städa på kliniken. Hon är gravid med tredje barnet och för henne känns det som en lyx att få bli undersökt av Laxmi.

– Tänk, någon bryr sig om vad som sker i min mage, säger Hajira.

Texten om Laxmi och Hajira är ett utdrag ur en artikel av Amelia Adamo, från M-magasin på resa med UNICEF.  För varje såld tidning skänker M-magasin en krona till UNICEF,  och i februari fick UNICEF en miljon kronor i utdelning från M-magasin. Samarbetet har hittills inbringat över tio miljoner kronor till UNICEFs arbete för barn och kvinnor. Bidraget från M-magasin har gått till att stödja kvinnor och barn i Etiopien och Nepal och bland annat bidragit till att kvinnor fått mikrolån och att flickor får en utbildning.

De pengar som kom in i år kommer att gå till att stödja de mest utsatta barnen i Vietnam och artiklar om det arbetet kommer att synas i tidningen framöver. Här kan du läsa alla tidigare reportage  som M-magasin tagit fram om UNICEFs arbete.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.