UN0234680-900x641.jpg

Nytt hopp i Sydsudan för

barn som Yar och Chogi

Sedan konflikten i Sydsudan bröt ut 2013 har mer än fyra miljoner människor tvingats på flykt, de flesta av dem barn. Ett påskrivet fredsavtal mellan de stridande parterna ger nu hopp om att fler barn ska kunna få en bättre framtid. Möt Yar och Chogi, två av de barn som redan fått hjälp av UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2018 12 13

Uppdaterad |

2018 12 13

Nytt hopp i Sydsudan för barn som Yar och Chogi

Foto: © UNICEF/Ryeng

Yar Makoi, sju månader, sitter i sin mammas knä vid sjukhuset i Rumbek. Mamma Ayen förklarar att när Yar föddes hade hon ingen mjölk. Gröten hon gav sin dotter räckte inte och Yar blev snart akut undernärd. Då fick Ayen tips av några vänner om UNICEFs program för att hjälpa undernärda barn i Rumbek, och Yar blev snart inskriven.

– Läkarna har räddat mitt barns liv. Jag vill att hon ska gå i skolan och förhoppningsvis bli läkare en dag, så att hon också kan rädda andra barns liv, säger Ayen.

Yar är ett av 1,2 miljoner akut undernärda barn i Sydsudan – det är den högsta siffran som uppmätts sedan konflikten bröt ut 2013. UNICEF hoppas nu kunna nå ut ännu bättre och hjälpa fler, sedan fredsavtalet skrevs under. Men vi behöver din hjälp.

I vår gåvoshop hittar du julklappar som räddar barns liv

Där finns till exempel näringsrik nötkräm, svältkatastrofpaket, vaccinpaket och andra livräddande produkter som redan idag används på plats i bland annat Sydsudan. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp.

Köp dina klappar idag och hjälp fler barn som Yar:

Vi hjälper barn att hitta hem igen

Sedan konflikten började för fem år sedan har tusentals barn i Sydsudan separerats från sina familjer. Men UNICEF har tillsammans med partners hjälpt omkring 6 000 barn att hitta hem igen. Chogi, åtta år, ler glatt i sin flygplansstol – på väg för att äntligen få träffa sin mamma.

UN0256319-900x619.jpg
Foto: © UNICEF/Ryeng

Foto: © UNICEF/Ryeng

Sista gången Chogi, hans bror Jidu och syster Ferdos, såg sin mamma var för nästan fem år sedan. Mamman var ute och letade efter ved, när det plötsligt blev skottlossning utanför syskonens hem.

En granne flydde tillsammans med barnen och familjen separerades. Men för några månader sedan lyckades UNICEF och partners hitta Chogis mamma, och familjen ska nu äntligen få bli hel igen.

Vi kommer aldrig sluta kämpa för att barnen ska få allt som de har rätt till.

Några resultat av UNICEFs arbete i Sydsudan sen konflikten bröt ut:  

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.