Gå till innehållet

En månad gamla Joy fick vaccin tack vare en drönare

Den här veckan vill vi dela med oss av några goda nyheter för barn runt om i världen, och vi börjar i Vanuatu i Stilla havet. I december blev lilla Joy Nowai det första barnet i världen som fick vaccin levererat av en drönare till den avlägsna plats där hon bor.

Vanuatu består av över 80 små bergiga och otill­gäng­liga öar, och att nå ut med vaccin är både svårt och mycket tids­krävande. På grund av det missar omkring 20 procent av barnen här sina grund­läggande vaccina­tioner. Men nu, tack vare ett sam­arbete med Vanuatus regering, kunde UNICEF alltså leve­rera vaccin med hjälp av en drönare – ett fantas­tiskt framsteg!

Drönaren flög nästan 40 kilo­meter över svår bergs­terräng för att nå fram till Joys by, som saknar både elek­trici­tet och ett hälso­center. Vanligen når man bara hit till fots eller genom att använda små båtar. Men tack vare drönaren kunde nu 13 barn och fem gravida kvinnor på ön Erromango få vaccin.

UNICEF kämpar världen över för att nå ut med vaccin till alla barn i varenda liten by. Och nu finns det alltså hopp om att kunna nå ännu fler barn som Joy i de mest avlägsna delarna av Vanuatu, och fram­över även i världen.

Det här är riktigt goda nyheter tycker vi! Stort tack till alla er som är med och kämpar för barnen och gör vårt arbete möjligt.