0092cox_bazar_day_2-880x586.jpg

”Helt sanslöst att barn ska

behöva uppleva det här”

Över 700 000 rohingyer har flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh de senaste åren. Mer än hälften av dem är barn. Programledaren Kristin Kaspersen har tillsammans med UNICEF besökt ett av flyktinglägren i Cox’s Bazar och träffat barn och deras familjer som lever med fruktansvärda minnen från våld och övergrepp.

Skribent |

Publicerad |

2019 05 01

Uppdaterad |

2019 05 01

”Helt sanslöst att barn ska behöva uppleva det här”

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

I augusti 2017 utbröt våldsamheter i delstaten Rakhine i Myanmar och tvingade flera hundra tusen människor i folkgruppen rohingya att fly. Nu lever de trångt, med brist på mat och stor risk för att drabbas av sjukdomar, i flyktinglägren i Cox’s Bazar, Bangladesh. I april reste Kristin dit och träffade några av de barn och familjer som flytt för sina liv.

Hon träffade bland annat sexbarnsmamman Khurshida som tvingades lämna två av sina barn när hon flydde den burmesiska militären.

– När de hittade kvinnor så våldtogs de. När de började skjuta och bomba vårt hem så lämnade vi, säger Khurshida.

0092cox_bazar_day_2-880x586.jpg
Sexbarnsmamman Khurshida tvingades lämna två av sina barn när hon flydde från Myanmar till Bangladesh. Foto: © UNICEF/ OrreFoto: © UNICEF/ Orre

Många av barnen i Cox’s Bazar är traumatiserade och får hjälp att bearbeta sina upplevelser genom UNICEFs barnvänliga platser som finns i lägren.

– Det är helt sanslöst att barn ska behöva uppleva det här, att ha sett människor bli hängda och militären som skjuter på dem, säger Kristin.

Vad gör UNICEF?

UNICEF ser till att barnen och deras familjer i Cox’s Bazar har tillgång till rent vatten och sjukvård. Vi behandlar också barn mot akut undernäring och vaccinerar dem mot bland annat kolera. UNICEF bedriver tillsammans med partners 1 800 utbildningscenter som ger barnen som flytt från våldet en möjlighet till en mer normal vardag igen. Vi arrangerar även barnvänliga platser där barnen kan leka, skratta och bara vara barn – något som är absolut nödvändigt för att barn ska kunna komma över hemska upplevelser. 

0626cox_bazar_day_2-880x682.jpg
Här på en av UNICEFs barnvänliga platser i Cox’s Bazar får barn hjälp att bearbeta traumatiska upplevelser. Foto: © UNICEF/ OrreFoto: © UNICEF/ Orre

Lika fint som det är att se att hjälp börjar komma fram, lika skrämmande är det att se hur oerhört mycket som behövs.

Kristin Kaspersen

Se hela Kristin Kaspersens reportage och mycket mer i ”Världens viktigaste kväll” ikväll klockan 20.00 i TV4. Missa inte det.

P.s. För att hjälpa fler barn på flykt behövs merresurser. Du kan hjälpa till, bli Världsförälder idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.