barnsoldat-sysudan-un0276020_rich-880x587.jpg

Närmare 900 barnsoldater har

frigetts i Nigeria

894 barn som rekryterats av en väpnad grupp i nordöstra Nigeria har släppts fria. UNICEF finns på plats för att hjälpa de frigivna barnen att återanpassas till samhället, och få tillbaka möjligheterna att vara barn igen.

Skribent |

Publicerad |

2019 05 14

Uppdaterad |

2019 05 14

Närmare 900 barnsoldater har frigetts i Nigeria

Det var den civila milisgruppen Civilian Joint Task Force, (CJTF), som på fredagen släppte barnen. Frigivningen är del av ett avtal att sluta rekrytera och utnyttja barn.

I konflikten som pågår i nordöstra Nigeria har, sedan 2013, över 3 500 barn använts av väpnade grupper.

–   Barn i nordöstra Nigeria har drabbats hårt av konflikten. De har använts av väpnade grupper och har behövt se dödande och våld. Det har fått allvarliga konsekvenser för deras fysiska och mentala hälsa, säger Mohammed Fall, chef för UNICEF i Nigeria.

Hösten 2017 skrev Civilian Joint Task Force på en handlingsplan för att sluta rekrytera och utnyttja barn. Sedan dess har 1 727 barn och ungdomar släppts och inga nyrekryteringar till milisgruppen ägt rum. 
 
–  Vi kan inte ge upp kampen för barnen, inte så länge de påverkas av striderna. Vi kommer att fortsätta till dess att det inte finns ett enda barn kvar hos de väpnade grupperna i Nigeria, säger Mohammed Fall.

UNICEF jobbar nära de Nigerianska myndigheterna för att de frigivna barnen ska få hjälp att återanpassas till samhället och återförenas med sina familjer. Barnen får vård, psykosocialt stöd och utbildning anpassad för deras olika åldrar, så som till exempel yrkesutbildning för att hjälpa till med familjens försörjning. UNICEF kämpar för att alla barn ska släppas fria och få en möjlighet att vara barn igen.

Läs mer om hur UNICEF arbetar för att hjälpa barn som drabbas av väpnade konflikter:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.