bild-t-cissi-20191203.jpg

Ideellt engagemang, ett

ljus i mörkret

Ibland känns hösten extra mörk, med många dystra nyheter och svåra situationer för människor att hantera. Då är det viktigt att uppmärksamma det positiva som görs. Internationella frivilligdagen är en påminnelse om att det finns ljus i allt det mörka, människor som engagerar sig och gör positiva insatser för en bättre värld.

Skribent |

Publicerad |

2019 12 05

Uppdaterad |

2019 12 05

Ideellt engagemang, ett ljus i mörkret

UNICEF Sverige är mycket tacksamma för alla de frivilliga krafter som engagerar sig hos oss. Att ge av sin tid, sina erfarenheter och sitt engagemang är i sig väldigt värdefullt, och ger hopp om förändring och en positiv framtid.

Som ny generalsekreterare för UNICEF Sverige lär jag mig massor. Till exempel om den frivilligverksamhet som bedrivs på flera orter i landet. Jag har bland annat hört om fina lekaktiviteter, workshoppar i idrottsföreningar och skolbesök under Operation Da

Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige

Blir du nyfiken på vad du kan vara med och göra? Anmäl gärna ditt intresse här nedan. Du är också varmt välkommen att kontakta UNICEFs frivilligsamordnare Cecilia Åhl om du vill veta mer.

Ditt engagemang ger dig mycket tillbaka

bild-t-cissi-20191203.jpg
"Mitt ideella engagemang har jag alltid sett som energigivande – det som boostar själen", säger Katarina Persson Herold, barnrättsinformatör.

Hej Katarina! Många säger sig ha svårt att hinna med ett ideellt engagemang. Hur är det för dig?

– För mig är det viktigt att bidra till en bättre värld för barn och unga och att ta ett samhällsansvar, både i mitt arbete och på min fritid. Det är ett medvetet val som också innebär att jag väljer bort andra saker. Av alla olika verksamheter som finns inom ideell sektor har jag valt att engagera mig i den som känns rätt i hjärtat, ett råd jag även vill ge andra. I det får jag dessutom lära mig att samverka, eftersom vi leder och fördelar arbetet tillsammans. Och slutligen får jag lära känna människor som jag inte träffar i mina vanliga kretsar.

Du engagerar dig i ett av våra nya uppdrag där du besöker idrotts föreningar och utbildar kring barnkonventionen. Varför vill du göra just det?

– Jag ser idrottsrörelsen som en fantastisk plattform, där det finns en plats för alla barn och unga. Jag har själv varit aktiv, ledare, suttit i styrelser och arbetat inom idrottsrörelsen. Den ger unga en möjlighet att utvecklas både i sin idrott men även i demokratifrågor och i rätten att få sin röst hörd. Där finns tusentals eldsjälar som engagerar sig på sin fritid och om jag kan bidra med något som underlättar deras engagemang, så känner jag att jag har gjort något rätt. Att få utbilda föreningar i barnkonventionen i UNICEFs regi blev för mig ett självklart val. I den rollen får jag också otaliga idéer att förmedla vidare. Till alla som vill – testa och upptäck hur mycket du får tillbaka!

lina-frivillig.jpg
"Att se att barnen trivs, att de kan vara sig själva och har kul är härligt och jag går alltid hem med en varm känsla", säger Lina Hertzberg, Luleågruppen.

Hej Lina! Vi har nu en aktiv frivilliggrupp i Luleå som du leder. Vad är det ni gör?
– Vi anordnar fritidsaktiviteter med barn i årskurs 6, på en skolan här i Luleå. Vi ses varje onsdag efter skolan och brukar bland annat pyssla, spela kort eller bara umgås.

Vad ger det dig att engagera dig och vara med vid aktiviteterna på onsdagar?
– Otroligt mycket! Barnen är alltid glada över att se oss, så om jag själv inte är glad innan är jag det garanterat efteråt. Jag tycker också att det är kul med själva planerandet och organiserandet av aktiviteterna. Det ger mig även mycket att få vara med i en grupp med så fina frivilliga som sprider glädje och engagerar sig för barnen varje onsdag.

Varmt tack till alla våra aktiva volontärer för ert engagemang och välkommen till dig som är nyfiken och vill testa ett uppdrag!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Internationella frivilligdagen

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.