uni207022.jpg

Världens ledare måste lyssna

på barn och unga

Just nu gör hundratusentals barn och unga sina röster hörda under COP25 i Madrid. Deras frustration över bristfälligt agerande växer och de vill se resultat. UNICEF stöttar Greta Thunberg och alla andra barn och unga, och uppmanar världens ledare att lyssna.

Skribent |

Publicerad |

2019 12 11

Uppdaterad |

2019 12 11

Världens ledare måste lyssna på barn och unga

Klimatförändringarna är här. För första gången växer en generation upp i en värld som är mycket osäker och farlig på grund av förändrat klimat och försämrad miljö. Vuxna har en skyldighet att ge barn en värld som är bra nog att leva i, men det misslyckas de med. Nu säger hundratusentals barn och unga ifrån, och det är hög tid för världens ledare att lyssna.

uni207022.jpg
"Vi är fortfarande inte i närheten av förändringarna som krävs", sa Greta Thunberg på klimatmötet COP25 i Madrid. Bild från tidigare i år.Foto: © UNICEF/Chalasani

Barn är minst ansvariga för klimatförändringar, ändå är det de som drabbas hårdast av dess följder. Särskilt drabbade är barn som redan lever i fattigdom och utsatthet.

Ökat fokus måste läggas på hur barnen drabbas av klimatförändringar och hur de ska skyddas. Motståndskraften hos de instanser som barn är mest beroende av – till exempel mat, vatten, näring och utbildning – måste stärkas. För det behövs ökat arbete och mer finansiering.

UNICEF arbetar på global och nationell nivå för att:

  • ställa barnen i centrum för klimatförändringsstrategier

  • alla ska se barn som aktörer som främjar utveckling och förändring

  • skydda barn från effekterna av klimatförändringar och miljöförstöring

  • minska utsläpp och föroreningar

Klimatförändringar påverkar barns grundläggande rättigheter – rättigheter som aldrig får tummas på. Nu är det vår skyldighet att agera mot klimatförändringarna för att kunna säkra alla barns rättigheter, idag och i framtiden.

Det här är ett problem som helt enkelt inte kan vänta.

Varje år dör hela 1,7 miljoner barn under fem år av naturkatastrofer till följd av klimatförändringar. Köp ett klimatförändringspaket och se till att de barn som redan har drabbats får produkter som hjälper dem att överleva.

Klimatförändringspaketet innehåller vattenreningstabletter, vätskeersättning, högenergi-bars och nötkräm mot undernäring, livsviktigt vaccin, tvålar och en ryggsäck.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vatten-Kongo.jpg
Klimatförändringar

Det är värre än vi trott. Men ännu finns en chans att undvika total katastrof - om världens ledare agerar nu. Så kan FN:s klimatpanels (IPCC) senaste rapport sammanfattas. Varför agerar inte världens ledare?

un0546945.jpg
Klimatförändringar

Klimatmötet lämnade många frustrerade över otillräckliga åtaganden för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. UNICEF Sverige ser positivt på ett starkare erkännande av barn och ungas deltagande, men vi fortsätter att arbeta för att världens beslutsfattare ska garantera barn och unga inflytande i alla beslut som rör klimat och miljö.

dsc7571.jpg
Klimatförändringar

Klimatförändringarna är den största krisen världen står inför och det största hotet för barn och unga. De uttrycker nu sin frustration över vuxnas brist på handling. UNICEF lyfter ungas röster och gör det möjligt för dem att delta på olika nivåer, nu på globala klimatkonferensen COP 26 i Glasgow.