uni366577.jpg

Larmet går: tiden är snart ute

för att hindra svält i Jemen

Nya analyser visar att delar av Jemen nu är på gränsen till en svältkatastrof, med nivåer av matbrist som inte setts på två år. Redan första halvåret 2021 riskerar antalet drabbade att nästan tredubblas. Svält kan fortfarande undvikas, men för varje dag som går minskar möjligheterna och fler barn riskerar att dö. Tiden att agera är nu, och du kan hjälpa barnen.

Skribent |

Publicerad |

2020 12 10

Uppdaterad |

2020 12 10

Larmet går – tiden är snart ute för att förhindra svält i Jemen

uni366577.jpg
Nour, 9 månader, var nära att dö i svår akut undernäring, i Sana'a, Jemen. Men tack vare att hon fick behandling vid ett hälsocenter som stöds av UNICEF, har hon återhämtat sig. Men situationen i Jemen är mer än akut, och många barn som Nour behöver hjälp Foto: © UNICEF/Abaidi

Varningen att tiden snart är ute för att förhindra svält i Jemen kommer från UNICEF, WFP (FN:s livsmedelsprogram) och FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation). Miljontals människor lider allvarlig brist på mat, och om det fortsätter riskerar många att dö av hunger.

– Det här måste vara en väckarklocka för världen. Jemen står på gränsen till svält, och vi får inte vända ryggen åt de miljontals barn och familjer som behöver akut hjälp, säger David Beasley, WFP:s högste chef. 

2021 kommer att bli ett värre år än 2020 för Jemens mest utsatta, tro inget annat.

David Beasley, WFP:s högste chef

Jemens barn behöver fred

Konflikten i landet är det som främst orsakar bristen på mat. Våldet i kombination med utbredd fattigdom och årtionden av brist på utveckling, har drivit barnen och deras familjer in i en dödlig spiral. 

Ekonomin är i spillror och vårdsystemet har varit på gränsen till kollaps under flera års tid. Just nu dör nästan var tredje person som bekräftats vara smittad av coronaviruset i Jemen – ett tydligt och fruktansvärt bevis på hur utsatt landets befolkning är.

Dödligheten i covid-19 är betydligt högre än det globala genomsnittet, och på grund av bristande möjligheter att testa för sjukdomen är antalet smittade troligen mycket högre än vad man känner till.

Vi har förhindrat svält i Jemen förut, och vi ska kunna göra det igen. Men det behövs mer resurser för att nå fram till varje barn och familj som behöver stöd.

Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

Hjälp barnen i Jemen i jul

Nu är det dags att handla – till barnen. Ge bort betydelsefulla julklappar som räddar barns liv. I UNICEFs gåvoshop hittar du till exempel Svältkatastrofpaketet och Nödpaketet, som räddar undernärda barns liv och skyddar mot coronapandemins skadliga effekter:

Du får fina gåvokort att ge bort, eller skicka julklappen direkt till någon du kanske inte kommer att kunna träffa i jul. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest.

WFP får Nobels fredspris

Idag, 10 december, delas Nobels fredspris ut till World Food Programme – ett fint erkännande av en organisation UNICEF samarbetar tätt med i arbetet för att stoppa hunger.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.