tindra-scaled.jpeg

Tindras konst ger

barn en framtid

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.

Skribent |

Publicerad |

2021 03 22

Uppdaterad |

2021 03 22

Tindras konst ger barn en framtid

När Tindras klass arbetade med temat vatten i skolan blev hon varse om att många barn runt om i världen inte har tillgång till rent vatten och hon kände att hon ville göra något för att hjälpa dem. Eftersom hon har ett stort intresse för att måla och teckna, så fick hon en idé.

tindra-scaled.jpeg
Konstnären Tindra Valfridsson 13 år, har låtit auktionera ut en av sina fina tavlor och skänka alla pengar till UNICEF Sveriges arbete för att barn runt om i världen bland annat ska få tillgång till rent vatten.Foto: Privat

– Jag målade två tavlor till min pappas väns födelsedag, sedan kom vi bara på att vi skulle auktionera ut en av dem på hans jobbs hemsida (Göta kanal). Det föll sig naturligt - Göta kanal och vatten, vatten och barn, säger Tindra.

tindras-tavla-scaled.jpg
Tindras tavla är inspirerad av vatten och föreställer Bergs slussar – ett av alla slusspartier i Göta kanal. Foto: Privat

Tavlan genererade hela 6 000 kronor och att alla pengarna skulle gå till att hjälpa andra barn, var för Tindra en självklarhet.

– Vi är alla barn. Bara jag som hade tur att jag blev född här där man kan dricka vatten ur kranen. Det dör tusentals barn varje dag på grund av smutsigt vatten.

Att pengarna nu kommer kunna hjälpa barn att bland annat få tillgång till rent vatten och därmed minska risken för livsfarliga sjukdomar, känns naturligtvis fint för Tindra.

– Det känns bra. Jag somnade bra på kvällen efter auktionen, säger hon.

un0260026.jpg
Ryans skola i Papua Nya Guinea fick rinnande vatten tack vare stöd från UNICEF.Foto: ©UNICEF/ Mepham

Tindra vill gärna uppmuntra andra barn (och vuxna) som också vill göra skillnad, att engagera sig.

– Man kan skänka pengarna nästa gång man går och pantar flaskor eller gör som jag gjorde, måla en tavla och gå till det lokala stora företaget och be dem auktionera ut den på sin hemsida.

Stort varmt tack för din omtänksamma gåva Tindra – du är en otrolig förebild!

Vill du också engagera dig? Det finns många olika sätt att göra skillnad för barn. Ett sätt är att starta en egen insamling. Här ser du hur du kan göra.

Känner du någon som, likt Tindra, är en sann inspiratör? Tipsa oss gärna, så kanske det är just din väns engagemang vi lyfter nästa gång. Du når oss via mail: unicef@unicef.se

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

un046808.jpg
Internationella handtvättardagen

Idag är det den internationella handtvättardagen, en årlig dag för att uppmärksamma vikten av god handhygien. Att tvätta händerna är ett av huvudbudskapen för att förhindra smittspridning av covid-19. Men miljarder människor kan inte följa rådet, helt enkelt för att de saknar vatten och tvål.