Gå till innehållet
Laddar…

FN varnar för en humani­tär kris i Afghani­stan

På grund av lång­variga väpnade kon­flikter har Afghani­stan länge ansetts vara en av de värsta plats­erna på jorden för barn. I och med den senaste tidens upp­trappade kon­flikter, covid-19 och ihållande torka varnar FN nu för en humani­tär kris. UNICEF är på plats i landet och vi stannar så länge barnen be­höver oss.

En fruktansvärd situation

Sedan årsskiftet har fler än 552 barn dödats och över 1 400 skadats i de upptrappade konflikterna i landet. Bara de senaste dagarna har över 150 barn dödats eller skadats och nära tio miljoner barn är i behov av humanitär hjälp. Människor har gjort desperata försök att fly landet för att sätta sig och sina familjer i säkerhet. För de som blir kvar väntar en osäker framtid och rapporter visar att risken för barn att bli rekryterade av väpnade grupper ökar.

Över 270 000 människor har tvingats lämnat sina hem för att söka skydd inom landet.

Vad gör UNICEF?

UNICEF är på plats i alla delar av landet och tillsammans med samarbetspartners intensifierar vi nu våra livräddande insatser till de mest utsatta. Redan innan krisen var ett faktum, förberedde UNICEF leveranser till hela landet och vi kan därför nu: 

  • Dela ut hygienpaket innehållande bland annat tvål och vattenreningstabletter.
  • Transportera vatten – att barn får rent vatten är en av UNICEFs viktigaste uppgifter i en konflikt.
  • Se till att undernärda barn får hjälp med näring.
  • Vaccinera barn mot sjukdomar.

I veckan etablerade UNICEF barnvänliga utrymmen, näringscenter och vaccinationsplatser i flera av Kabuls nya flyktingläger för att hjälpa de människor som flyr inom landet.

UNICEF är på plats i Afghanistan och tillsammans med samarbetspartners ökar vi nu upp våra livräddande insatser.

UNICEF finns på plats i Afghanistan och i andra katastrofer världen över. Vi kämpar varje dag för att inga barn ska behöva betala priset för krig och konflikter. Om du vill hjälpa barn som drabbats av krig och katastrofer – ge en gåva idag.

HJÄLP BARN I KATASTROFER