dsc7571.jpg

Unga uppmanar: agera

för klimatet!

Klimatförändringarna är den största krisen världen står inför och det största hotet för barn och unga. De uttrycker nu sin frustration över vuxnas brist på handling. UNICEF lyfter ungas röster och gör det möjligt för dem att delta på olika nivåer, nu på globala klimatkonferensen COP 26 i Glasgow.

Skribent |

Publicerad |

2021 11 01

Uppdaterad |

2021 11 01

Unga uppmanar: agera för klimatet!

Klimatförändringarna är en barnrättskris och det största hotet för barn och unga. Nästan varje barn på jorden drabbas av klimatrelaterade risker genom exempelvis värmeböljor, vattenbrist och luftföroreningar som hotar deras tillgång till utbildning, sjukvård, rent vatten och hygien.

Barn och unga över hela världen uttrycker nu tydligt sin djupa frustration över vuxenvärldens brist på handling i den här ödesfrågan. De visar mod och vilja att utmana status quo genom stora sociala rörelser. Vi måste ta deras oro och ilska på allvar och lyssna på deras förslag på lösningar och kreativa idéer.

Barn och ungas deltagande på COP 26

Idag börjar den globala klimatkonferensen COP 26 i Glasgow. Eftersom UNICEF anser att klimatkonferensen i allra högsta grad rör barn och unga, har vi möjliggjort för ungdomsrepresentanter att delta.

Vuxenvärlden måste öka arbetet med att involvera barn och unga, inte bara för att låta dem komma till tals i en fråga som rör dem - utan för att vi ska komma fram till långsiktiga lösningar och skapa en mer hållbar värld för alla.   

211019_unicef_sweden_020.jpg
För att förbereda sitt deltagande på COP 26 och delta i en stor klimatstrejk var 14 ungdomar, aktiva i Fridays For Future i olika länder, på besök i Stockholm. Här förbereder de sig på UNICEF Sveriges kontor. Foto: Christian Åslund

Barn och unga har rätt att delta och ha reellt inflytande i alla processer och beslut som fattas i klimatarbetet, även i finrummen och på globala konferenser. De påminner oss om att läget är akut. Här är några av deras röster:

Jag kämpar, för tiden håller på att rinna ut och vi kan inte hantera den här krisen längre. En kris som vi unga inte har skapat.

Nicki, Argentina

Ni känner till fakta, de har presenterats för er under lång tid. Genom att inte agera, tar ni ett aktivt beslut att förstöra vår framtid.

Tristan, Sverige

Klimatåtgärder handlar inte bara om gränser för temperaturer och kolbudgetar. Människors liv står på spel och har gjort det länge på grund av era utsläpp och brist på handling. Det är hög tid att ni gör något åt det.

John, Filippinerna

Vad gör UNICEF?

UNICEF ger stöd till barn och unga som är engagerade i klimatfrågan. Vi uppmuntrar och stödjer ungdomsorganisationer och de ungas egna initiativ. Vi lyfter deras röster i våra kanaler och plattformar. Vi arbetar för att de ska bjudas in och ha inflytande i viktiga beslut på alla nivåer.

Vi kommer också att vara med på COP 26 där vi uppmanar världens beslutsfattare att:

  • Skynda på arbetet med att minska sina utsläpp av växthusgaser. Till år 2030 ska de ha minskat med 45 procent (jämfört med 2010) för att år 2050 ha nollutsläpp. Detta ansvar ligger till största del på regeringar och företag i världens hög- och medelinkomstländer som står för de största utsläppen.

  • Öka investeringarna i klimatanpassningar i de mest drabbade låg- och medelinkomstländerna. Exempelvis genom att ge stöd till vattenpumpar drivna med solpaneler, cyklonsäkra skolor, översvämningssäkra vattenbrunnar, grödor som står bättre emot torka och nya tekniska lösningar för att ersätta fossila bränslen.

  • Garantera barn och ungas deltagande och inflytande i alla förhandlingar och beslut som rör klimat och miljö.

För att underlätta för regeringar och företag att förstå i vilken utsträckning barn och unga påverkas av klimatförändringarnas konsekvenser och hur åtgärder ska prioriteras för att hjälpa de mest utsatta, har UNICEF tagit fram rapporten The Climate Crisis is a Child Rights Crisis:

Rapporten innehåller det första globala indexet som mäter riskerna med klimatförändringarna utifrån ett barnrättsperspektiv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vatten-Kongo.jpg
Klimatförändringar

Det är värre än vi trott. Men ännu finns en chans att undvika total katastrof - om världens ledare agerar nu. Så kan FN:s klimatpanels (IPCC) senaste rapport sammanfattas. Varför agerar inte världens ledare?

un0546945.jpg
Klimatförändringar

Klimatmötet lämnade många frustrerade över otillräckliga åtaganden för att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna. UNICEF Sverige ser positivt på ett starkare erkännande av barn och ungas deltagande, men vi fortsätter att arbeta för att världens beslutsfattare ska garantera barn och unga inflytande i alla beslut som rör klimat och miljö.

uni308269.jpg
Klimatförändringar

Klimatförändringarna är det största hotet för världens barn och unga. Hela en miljard barn möter flera klimatkriser, samtidigt som de saknar tillgång till rent vatten, sanitet och sjukvård. Det utsätter dem för extremt stora risker, visar UNICEFs nya rapport som mäter riskerna med klimatförändringarna utifrån ett barnrättsperspektiv.