un0567436.jpg

Levererans av en miljard

doser av covid-19 vaccin

På en av de mest avlägsna platserna i Indonesien har 51-åriga Vero precis fått sin första dos vaccin mot coronaviruset. Tack vare din gåva har UNICEF genom det globala vaccinsamarbetet Covax levererat en miljard vaccindoser världen över. Vi fortsätter att kämpa för att skydda barn och familjer från pandemins konsekvenser.

Skribent |

Publicerad |

2022 01 25

Uppdaterad |

2022 01 25

UNICEF har levererat en miljard doser av covid-19 vaccin

Äntligen kan Vero Hegewati Kolin, 51 år, vaccineras mot coronaviruset. Hon bor tillsammans med sin dotter och två barnbarn på ön Solor, som är en av de mest avlägsna öarna i Indonesien. Vaccinet kommer skydda henne effektivt mot allvarlig sjukdom så hon fortsatt kan få vara mamma till sin dotter och mormor till sina barnbarn. 

Genom det internationella samarbetet Covax har Indonesien fått över 60 miljoner vaccindoser som transporterats genom svår terräng och med båt mellan öar för att nå den utspridda befolkningen.

un0567416.jpg
Vero Hegewati Kolin, vaccineras mot covid-19 på en temporär hälsoklinik i Indonesien.Foto: © UNICEF/Ifansasti

En miljard vaccindoser levererade

Att hela världens befolkning får tillgång till vaccin mot covid-19 är viktigt för att stoppa pandemin.

När UNICEF levererade en miljon vaccindoser till Rwanda i mitten av januari passerade vi en milstolpe. Nu har vi distribuerat en miljard doser av covid-19-vaccin runt om i världen tillsammans med partners. Covax är det största vaccinprogrammet i historien, och sedan februari 2021 har vi levererat livräddande vaccin till 144 låg- och mellaninkomstländer.

un0579750.jpg
Här levererar UNICEF vaccindoser mot covid-19 i Venezuela. Foto: © UNICEF/Poveda

UNICEF har även levererat: 

  • Nära 817 miljoner sprutor till 102 länder

  • 397 miljoner ansiktsmasker

  • Mer än 40 900 syrgastuber  

  • 8,7 miljoner testkit för covid-19

Även om barn inte är de som blir mest sjuka av viruset, drabbas de hårdast av pandemins konsekvenser. Många står nu utan tillgång till livsviktig sjukvård och skolgång, därför gör vi allt vi kan för att stoppa pandemin och häva de allvarliga effekterna för barnen.

Utan våra givare hade vi aldrig klarat det

Som världens största inköpare av vaccin har UNICEF årtionden av erfarenhet när det gäller att organisera vaccinleveranser världen över. Det är därför vi nu leder arbetet inom Covax. Men utan dig och andra generösa givare hade det här inte varit möjligt. Du är med och skapar en mer jämlik fördelning av vaccin världen över, och är med och skapar de bästa möjliga förutsättningar för människor som Vero och hennes familj som drabbats hårt av pandemins konsekvenser.

Med din gåva har vi kunnat öka takten av tillgång och distribution av vaccin runt om i världen! Tack för att du är med och skapar en värld där alla barn kan utvecklas till sin fulla potential.

un0578978.jpg
En skolelev från Uganda som är glad för att vara tillbaka i skolan igen efter att den varit nedstängd på grund av coronapandemin. Foto: © UNICEF/Wamala
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.