un0368244.jpg

Be Inclusive: Vi är alla unika

och vi är alla lika viktiga

240 miljoner barn i världen lever med funktionsnedsättning. Oavsett var i världen de växer upp är sannolikheten stor att de utsätts för diskriminering på grund av isolering eller bristande möjligheter till delaktighet. En nyckel till förändring är ökad kunskap, representation och inkludering.

Skribent |

Publicerad |

2022 02 15

Uppdaterad |

2022 02 15

Be Inclusive - Vi är alla unika och vi är alla lika viktiga

Funktionsnedsättning ökar risken för diskriminering

En rapport framtagen av UNICEF, Seen, Counted, Included. Using data to shed light on the well-being of children with disabilities , visar på att barn med funktionsnedsättning löper 41 procent större risk att bli diskriminerade. Finns de inte med i den officiella statistiken blir de politiskt och socialt "osynliga". Det här ökar risken för marginalisering och kränkningar av barnens rättigheter. 

Rapporten visar även, likt vår erfarenhet, att barn med funktionsnedsättning upplever stigma och diskriminering i alla delar av livet. Även om barns förutsättningar skiljer sig åt i olika länder visar rapporten att inget samhälle gör tillräckligt för att säkerställa alla barns grundläggande rättigheter enligt barnkonventionen och Agenda 2030. 

un0177792.jpg
Hanaa, åtta år gammal, paralyserades av en exploderande bomb och förlorade funktionen i båda hennes ben. Här löser hon ett problem på tavlan i ett klassrum i Aleppo, Syrien.Foto: © UNICEF/Al-Issa

Förebygga fördomar är allas ansvar

Barn med funktionsnedsättning möter ofta fördomar. Förändring är möjlig och nyckeln ligger i en ökad inkludering.

Det kräver kunskap och att vi alla tar ansvar för att aktivt involvera barn i frågor som rör deras liv och behov.

Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige

Som en del av H&M Foundations stöd till UNICEFs arbete med barns tidiga utveckling och lärande, lanseras nu kampanjen Be Inclusive. Kampanjen har som mål att öka medvetenheten om att barn med funktionsnedsättning har en självklar rätt att delta i samhället på samma villkor som alla andra.

Syftet med kampanjen är också att stärka världens nästan 240 miljoner barn som lever med en funktionsnedsättning. Att få föräldrar, lärare, vänner och andra runt dessa barn att förstå att vi alla har ett ansvar när det gäller att skapa en mer inkluderande värld. Att förebygga fördomar är allas ansvar och kampanjen kräver handling.

Vad kan du som kompis göra?

  • Säg hej. Le. Ställ frågor.

  • Ta hand om varandra.

  • Var öppen och fördomsfri.

  • Låt alla vara med och inkludera de som är utanför.

  • Kom ihåg att vi alla är unika.

Kampanjen Be Inclusive lanseras av UNICEF tillsammans med H&M Foundation. H&M Foundation ger stöd till UNICEFs ECD Disability Program med fokus på insatser i Peru, Bulgarien och Uganda. Kampanjen fokuserar på inkludering av barn runt om i världen som lever med funktionsnedsättning.

unicef-carousel-hm-4.png
Be Inclusive lanseras av UNICEF tillsammans med H&M Foundation. Parterna har arbetat tillsammans sedan 2014 för barns rättigheter i flertalet projekt.
Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.