un0597997-skyba.jpg

En halv miljon barn drabbade

av konflikten i Ukraina

Konflikten i östra Ukraina går in på sitt åttonde år, och som i alla konflikter drabbas barnen värst. UNICEF i Ukraina uppger att över en halv miljon barn i östra Ukraina är drabbade av konflikten, och att omkring 430 000 barn lider av psykologiska trauman. UNICEF finns på plats för att hjälpa och stödja barnen. Barns trygghet och säkerhet måste komma i första rummet.

Skribent |

Publicerad |

2022 02 17

Uppdaterad |

2022 02 17

En halv miljon barn drabbade av konflikten i Ukraina

Den väpnade konflikten i östra Ukraina fortsätter att ha en stor påverkan på barns mående och trygghet. Vi förbereder oss nu på att kunna hantera en eskalerande konflikt, och de konsekvenser som det riskerar att få för barn, det säger UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt.

Vi förbereder oss för att snabbt kunna leverera förnödenheter och hjälpa de barn som behöver skydd, skola, vård, mat och vatten. UNICEF samarbetar också med lokala myndigheter, som ofta är de första att kunna bistå utsatta familjer. Med vårt stöd förbereder de sig nu på att omedelbart kunna hjälpa barn och familjer som kan behöva lämna sina hem, säger Pernilla Baralt.  

Över en halv miljon barn i regionerna Luhansk och Donetsk har redan påverkats av konflikten, och enligt UNICEF i Ukraina behöver 430 000 barn kontinuerligt stöd för att hantera trauman.

UNICEF finns på plats för att se till så att barnen får skydd, sjukvård, kan gå i skolan och har rent vatten att dricka.

Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige

UNICEF bedömer att över 100 skolor de senaste åren har skadats av granatbeskjutning, vilket försvårar barnens möjlighet till utbildning. Även vattensystem och infrastruktur för el har attackerats, något som hotar tillgången till dricksvatten för fyra miljoner människor.

Konflikten i Ukraina skapar en livsfarlig situation för hundratusentals barn menar UNICEFs generalsekreterare Pernilla Baralt.

un0300605.jpg
UNICEF utbildar barn i Ukraina om hur de kan skydda sig mot landminor.Foto: © UNICEF/Getman

Barnen i östra Ukraina lever i ett av de mintätaste områdena i världen. De leker, går i skolan och växer upp på platser fulla av minor och granater. Miljön de växer upp i är direkt livsfarlig, och även de barn som inte skadas fysiskt riskerar trauman som kan påverka dem resten av livet, säger Pernilla Baralt.  

Vad gör UNICEF?

UNICEF finns på plats i Ukraina för att se till att barnen får skydd, sjukvård, kan gå i skolan och har rent vatten att dricka. De senaste åren har vi hjälpt 180 000 barn med psykologiskt stöd. UNICEF stöttar också återuppbyggnad och reparationer av skolor och vattensystem som skadats, så att barn ska kunna dricka rent vatten och gå i skolan. 

Pandemin förvärrar situationen ytterligare för barn och vuxna i östra Ukraina. Vaccinationer måste fortsätta, och UNICEF levererar vaccin mot covid och dödliga barnsjukdomar. Utöver det levererar vi den utrustning som krävs för att kunna omvandla vaccin till vaccinationer, exempelvis sprutor och kylutrustning.

UNICEF finns på plats, men den förvärrade situationen gör att ytterligare finansiering behövs för att kunna hjälpa barnen. Om du vill vara med och stötta barn i katastrofdrabbade länder som Ukraina, ge en gåva till vårt katastrofarbete idag och var med och rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.