Gå till innehållet

Varje minut räddar vi ett barns liv på Afrikas horn

Mammor som begraver sina barn längs vägen när de flyr i desperat jakt på mat och vatten. Föräldrar som tvingas gifta bort sina unga döttrar för att kunna köpa mat och vatten så att resten av familjen ska överleva.

386 000 barn i Somalia riskerar att dö av undernäring den närmaste tiden. Tio månader gamla Ubah är ett av tusentals barn som fått behandling mot undernäring med hjälp av UNICEF.

Torkan på Afrikas horn, i Somalia, Etiopien och Kenya, är den värsta på 40 år. Fyra regnsäsonger på rad har uteblivit. Miljoner boskap är döda. Skördar är förstörda. Vattenkällor är uttorkade.

Barn dör nu av undernäring och vattenbrist. Många barn. 386 000 barn i Somalia är i desperat behov av behandling mot livshotande svår akut undernäring om de ska överleva. I Etiopien, Kenya och Somalia behöver 1,7 miljoner vård mot undernäring.

Regn behövs, men regn kommer inte. Väderprognoser tyder på att även regnperioden i höst kommer att utebli. Fler skördar kommer förstöras. Fler människor kommer tvingas på flykt. Fler barn kommer dö.

Om inte hjälpen kommer nu.

UNICEF finns på plats i Somalia, Etiopien och Kenya. Varje dag räddar vi barns liv med näringstillskott, rent vatten och sjukvård. Men pengarna för att kunna nå alla de barn som nu är i desperat behov av hjälp har till stor del uteblivit. UNICEF har bara fått in en tredjedel av den finansiering som vi behöver.   

”Om världen inte vidgar sin blick bortom kriget i Ukraina, och agerar omedelbart, kommer vi se en explosion av barnadödlighet på Afrikas horn.”

Det sade vår biträdande chef för regionen, Rania Dagash, efter ett besök i Somalia i förra veckan.

Rania Dagash leker med nio månader gamla Farah vid hälsocentret i Dollow, Somalia, som UNICEF finansierar. Farahs mamma och syskon gick i flera dagar i hettan för att hon skulle kunna få vård. Med behandling mot undernäring kunde Farahs liv räddas.

Under de senaste månaderna har UNICEF nått 1,7 miljoner människor, varav 1,2 miljoner barn, med livräddande insatser. Vi har räddat 260 000 barns liv genom behandling mot svår akut undernäring, framförallt med näringstillskott i form av näringsrik nötkräm. Vi har sett till att 900 000 människor har fått rent vatten.

Varje minut räddar vi ett barns liv genom att behandla dem mot undernäring. Men det är inte nog. Inte nu när situationen är så desperat.

Varje barn har rätt att utvecklas och överleva. Vi vägrar ge upp nu när barnen behöver oss som mest. Men vi behöver din hjälp.

Det gör du bäst genom att bli Världsförälder. Då stöttar du både våra akutinsatser för att rädda barns liv, och det långsiktiga arbetet för att vi återigen inte ska hamna i samma desperata situation. 183 kronor kan räcka till 50 påsar med nötkräm till barn som lider av svår undernäring.

Köp nödpaket