un0627014-scaled-e1660742072366.jpg

Ett år senare -

så är det i Afghanistan idag

Ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan är situationen för landets barn värre än på länge. Afghanistan är idag en av de värsta platserna i världen för ett barn att växa upp på, och extra svårt är det för flickor.

Skribent |

Publicerad |

2022 08 15

Uppdaterad |

2022 08 15

Ett år efter talibanernas övertagande - så är situationen i Afghanistan idag

Sedan några månader tillbaka få flickor inte längre gå i skolan efter årskurs 6. Beslutet förvägrar över en miljon flickor rätten till en utbildning, men det leder också till att fler flickor gifts bort och utnyttjas säger Mohamed Ayoya, UNICEFs chef i landet.  

– Beslutet att inte låta flickor gå tillbaka till skolan var chockerande och djupt nedslående. Det kränker inte bara flickors grundläggande rätt till utbildning utan utsätter dem även för ökad ångest och större risk för utnyttjande och övergrepp, inklusive barnhandel och tidiga tvångsäktenskap, säger Mohamed Ayoya.

Afghanistan befinner sig i en svår ekonomisk kris och miljoner människor lider av hungersnöd. En miljon barn beräknas vara så svårt akut undernärda att de riskerar att dö utan behandling. För att överleva tvingas desperata familjer sälja sina barn och gifta bort flickor i allt yngre åldrar.

När många andra lämnade landet för ett år sedan valde UNICEF att stanna och leverera. De senaste månaderna har vi distribuerat över 38 miljoner läroböcker och utbildat 1200 kvinnliga lärare. UNICEF driver också alternativa utbildningar för de flickor som inte längre får gå i skolan, och för pojkar som hoppat av skolan av olika anledningar. Totalt får en halv miljon barn undervisning genom våra utbildningsinsatser.

un0609169-scaled.jpg
Två flickor studerar på ett utbildningscenter som stöttas av UNICEF. Foto: UNICEF/Karimi

Vi har också utökat våra insatser för att rädda livet på de barn i landet som lider av undernäring. Bara i juni undersökte UNICEF 1,2 miljoner barn för undernäring, och totalt har över 300 000 barn fått behandling genom näringstillskott.

– Detta är en avgörande tidpunkt för en hel generation barn i Afghanistan. Flickors rättigheter är under attack och deras barndom präglas av nöd. Det är därför som UNICEF skalar upp arbetet, levererar och uppnår resultat som aldrig förr, säger Mohamed Ayoya.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

arifa-omid-scaled-1.jpg
Internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma den diskriminering som många flickor utsätts för redan innan födseln. Och som förföljer dem livet ut. Vi vill göra det genom ett brev skrivet av afghanska Arifa Omid som väntar sitt tredje barn – sin första flicka.

uni231917.jpg
Agenda 2030

Fler flickor går idag i skolan än någonsin tidigare, men mycket lite har förändrats när det gäller det våld och den diskriminering som flickor utsätts för, varnar UNICEF i en ny rapport.

Bild_kvinnodagen-575x398.jpg
Mens

Visste du att i vissa delar av världen anses det vara livsfarligt att vara i närheten av en flicka eller kvinna som har mens? Den här och många andra myter om mens drabbar miljontals flickor världen över, något som vi på UNICEF idag vill lyfta på internationella kvinnodagen.