un0705925.jpg

“Jag kan inte sova, jag bara

tänker på barnens hunger.”

Det har gått en månad sedan Pakistan drabbades av de värsta monsunregnen i historien. Azaan Ali, 16 månader, såg halva sitt hem svepas bort i översvämningen. Nu kämpar hans familj för att överleva.

Skribent |

Publicerad |

2022 09 26

Uppdaterad |

2022 09 26

“Jag kan inte sova, jag bara tänker på barnens hunger.”

Azaan Ali är 16 månader och svårt akut undernärd. Han lever med sin mamma och pappa, en syster som är 6 år och sina två fastrar i Ismail Bhand, en av de byar som drabbats svårt i flodkatastrofen. Halva Azaan Alis hem förstördes av vattenmassorna, det trots att familjen med hjälp av hinkar och kastruller försökte ösa bort vattnet som strömmade in i huset. Nu lever hela familjen i det enda rummet som lämnades kvar. 

– Mina barn är hungriga och sjuka. Jag kan inte sova på nätterna, jag kan bara tänka på deras hunger, säger Saaein Bakhsh, Azaan Alis pappa.

Innan katastrofen inträffade fick familjen sin inkomst från jordbruk, men nu är åkrarna är översvämmade och det finns ingen möjlighet att skörda. Det var svårt att försörja familjen redan innan på den knappa lönen Saaein Bakhsh fick – nu, utan jobb, är det omöjligt.

– Vi har förlorat allt!, säger han.

un0705934.jpg
En av UNICEFs hälsoarbetare mäter Azaan Alis arm. Han diagnosticeras med svår akut undernäring. Med på bilden är hans syster Fiza, 6 år, och pappa Saaein Bakhsh. ©UNICEF/ Shehzad Noorani

552 barn döda i katastrofen

Monsunregnen faller över Pakistan varje år, men de som nu drabbat landet är betydligt kraftigare än normalt. Regnmängden har orsakat förödande översvämningar, och täckt en tredjedel av landet med vatten. Över 1 500 människor har hittills dött till följd av väderkatastofen, av dem 552 barn. 

Förödelsen och behovet av hjälp är enormt. Många överlevare har, liksom Azaan Alis familj, förlorat allt de äger, och befinner sig nu på flykt i sitt eget land. Barn sover under bar himmel, utan rent dricksvatten eller mat, med överhängande risk att  drabbas av vattenburna sjukdomar som diarré och malaria. Och utöver det är hotet från giftiga ormar, skorpioner och myggor ständigt närvarande. 

Över 23 000 skolor i landet har förstörts av vattenmassorna. Barn som nyligen återvänt till sina klassrum efter år av pandemi har återigen ryckts upp från trygghet och rutiner.

Barnen i Pakistan drabbas värst, av en katastrof som de är minst ansvariga för. Varje förlorat liv är en tragedi som inte hade behövt ske. 

un0702916.jpg
Mahbano lagar mat till sin familj vid sidan av vägen i Jacobabad, dit de flytt från sitt katastrofdrabbade hem.©UNICEF/Asad Zaidi

UNICEF är på plats

UNICEF har skalat upp sitt arbete i landet och når i dagsläget 51 av de 82 värst drabbade regionerna. Vi levererar 970 000 liter rent vatten varje dag till 194 000 människor, vi har satt upp 71 mobila sjukvårdscenter som når 64 000 människor och byggt 70 tillfälliga lärocenter för omkring 6 000 barn. Vi ger barn livsavgörande behandling mot undernäring och säkerställer att de får psykosocialt stöd för att bearbeta sina trauman. 

Vi jobbar dygnet runt för att nå de mest utsatta barnen med hjälp. I dagarna landar en ny leverans från UNICEF i Pakistan, med 36 ton medicinsk utrustning och livräddande produkter för att möta behoven.  
Vi skyddar alltid barnen först när katastrofer händer – oavsett var, oavsett när. Vi ger aldrig upp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.