Gå till innehållet

Vi gillar inte att man skyller ifrån sig

Varje år far barn i Sverige illa på grund av okunskap, rädsla, lathet eller att personer som borde ta ansvar inte gör det. Varför är det så? Det ska vi ta reda på. Det handlar om att inte skylla ifrån sig. Det finns inga undanflykter. Barns rättigheter kränks dagligen i Sverige. Det ska vi ge exempel på.

Den 24 oktober drar vi igång en realtidskampanj på temat undanflykter. Under en månad kommer vi att hårdbevaka hur barns rättigheter kränks i Sverige. Det gör vi genom att granska media, utredningar, rättsfall och andra sammanhang. Vi kommer att nagelfara politiker och beslutsfattare vid olika myndigheter och lyfta fram exempel på hur barnkonventionen inte följs och hur barns rättigheter kränks. Men vi kommer också att lyfta fram positiva exempel som pekar i rätt riktning – till exempel enskilda människors agerande och civilkurage. 24 oktober – 24 november är månaden då man inte får skylla ifrån sig.

Vad vi menar med en ”undanflykt” kan du läsa mer om här!

Hjälp oss att hitta undanflykter!

Innehållet i kampanjen behöver vi din hjälp med eftersom det är en realtidskampanj. Under kampanjmånaden sker en redovisning av ”UNICEF gillar inte att man skyller ifrån sig” – dagens undanflykt, som publiceras på vår Facebook-sida med en kommentar här i vår blogg.

Undanflykterna baseras på de tips vi får in från dig och alla andra som engagerar sig och hjälper oss med kampanjen. Tweets om undanflykter märks på Twitter med #undanflykt. Du kan också mejla in till undanflykt på undanflykt@unicef.se. Alla som vill kan delta i kampanjen genom att ta ställning på Facebook och sprida vår film ”UNICEF accepterar inga undanflykter” i sociala medier.

Läs mer om hur du kan hjälpa oss jaga undanflykter här!

Alla undanflykter samlas

Kampanjmånadens sista dag samlas alla undanflykter. De kan förhoppningsvis bidra till att vi på ett konkret sätt kan klargöra vad det skulle ha inneburit för  barnen som kränkts om barnkonventionen hade varit lag. På sikt vill vi få till en politisk förändring som innebär att barnkonventionen blir lag. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle beslutsfattare vara tvungna att ta barns rättigheter på allvar. Mer kunskap hos både professionella och privatpersoner leder också till ett ökat civilkurage och en större vilja att engagera sig när barn far illa.

Läs mer om varför UNICEF kräver att barnkonventionen blir lag.

Vi behöver din hjälp i denna kampanj, ta reda på hur du kan hjälpa oss att jaga undanflykter här!

Med vänliga hälsningar/ UNICEF Sverige

Se vår film nedan: